A kerékpáros közlekedést segítő fejlesztések kezdődtek a fővárosban

Forrás: MTI

 2023. október 11. 10:15

Európai uniós forrás felhasználásával a kerékpáros közlekedést segítő fejlesztések kezdődtek a fővárosban, a projekt várhatóan december közepére valósul meg.

Az építési munkák és a forgalomtechnikai beavatkozások meghatározzák a II., a III. és a XIII. kerület közlekedését, és nemcsak a kerékpáros közlekedés, hanem a gyalogos közlekedés feltételei is javulnak – írja közleményében a Főpolgármesteri Hivatal.

A fejlesztések a Felhévíz, Újlak, Óbuda, Újlipótváros és Vizafogó területén kezdődtek. A projekt tervezésekor szempont volt, hogy biztonságos kerékpáros kapcsolatok jöjjenek létre és a megvalósuló útvonalak csatlakozzanak a hálózat jelenlegi, illetve tervezett szakaszaihoz.

Továbbá a Margitsziget északi részén irányhelyes kerékpársávok és további közlekedésbiztonsági intézkedések javítják majd az Árpád hídra a fel- és onnan a lehajtást.

A II., a III. és a XIII. kerület kerékpáros közlekedését fejleszti a főváros

Fotó: 123rf.com

A fejlesztésnek köszönhetően biztonságosan kerékpározhatóvá válik az Árpád fejedelem útja és a Vörösvári út. Továbbá új csomóponti átvezetések megvalósításával vagy a már meglévők átalakításával jelentősen csökkennek a közúti közlekedés veszélyei a Váci úton, a Viza utca–Népfürdő utca csomópontban, illetve a Vörösvári úti kereszteződésekben.

Ugyanakkor több egyirányú utca megnyílik a kétirányú kerékpáros-forgalom előtt a XIII. kerületben, valamint a gyalogos- és zöldfelületek fejlesztése ösztönzi a közterületek közösségi használatát, és vonzóbbá teszi a közlekedést a fenntartható közlekedési módokkal.

A projekt várhatóan 2023. december közepéig valósul meg.