Franciaország a fókuszban

Forrás: turizmus.com

 2016. február 15. 22:40

A Francia Idegenforgalmi Hivatal (Atout France) immár hagyományos év eleji sajtójátékoztatóján és workshopján Franciaország idei újdonságaival, valamint a különböző régiókból érkezett francia partnerek ajánlataival ismerkedhettek a sajtó munkatársai.

A február 15-i „Focus on France” nevet viselő rendezvényt – az Erzsébet téri Terminál étteremben – az Atout France ausztriai & közép- és kelet-európai igazgatója, Corinne Foulquier nyitotta meg. A turisztikai szakember előadásában kiemelte, évi 260 ezer látogatószámmal Magyarország a kelet-európai régió második legerősebb küldő országa az első Ausztria és a harmadik Csehország között. A workshopot épp ezért roadshow formájában a következő napokban, Bécsben és Prágában is megtartják.

Corinne Foulquier előadásában kiemelt Franciaország turisztikai attrakcióiból néhány imponáló számot: 41 világörökségi helyszín, több mint 43 ezer történelmi épület és műemlék, több mint 1200 múzeum, melyekből egyedül a Louvre évi 8,7 millió látogatót vonz (78 százalékuk külföldi!), 17 ezer szálloda, mintegy 175 ezer étterem, melyből 18 ezer Párizsban és vonzáskörzetében van – érthetően az ország tartja dobogós első helyét (évi mintegy 84 millió turistával) a világ turisztikai desztinációinak sorában.

Corinne Foulquier bevezetőjét a francia partnerek (Aix-en-Provance, Antibes, Bordeaux, Chamonix, valamint a Francia Riviéra Idegenforgalmi Hivatala, és a Saint Tropez-i Messardiére kastélyszálloda), valamint a Wizz Air légitársaság bemutatkozó filmjei követték, majd sor került a szakmai beszélgetésekre – ez alkalommal csak a sajtó munkatársaival.

A síelők és snowboardosok paradicsoma, a Mont Blanc lábánál elterülő Chamonix térség több mint egyszerű síterep: Európa legmagasabban fekvő felvonójával, 22 km hosszú gleccser túraútvonallal, valamint pályán kívüli síelés lehetőségével várja látogatóit. Egyik idei újdonsága a „Pas dans le Vide” nevű üvegkalitkás kilátója.

Cote d’Azur, az európai Hollywood hívogató attrakciói közé felsorakozott a több mint 100 programra és helyre kedvezményt nyújtó COTEDAZUR CARD, valamint új szállodák (Okko Hotel, La Villa Otéro, La Villa Bougainville), tematikus vintage túrák és egyedi hajóutak várják a látogatót. Nizza pedig ott van a foci-Eb vendégadó városai közt.

Aix-en-Provance opera- és képregény fesztivállal, klasszikus zenei koncertekkel, valamint a térség híres szülötte, Paul Cézanne nyomdokaiban járó sétaútvonallal vonzza többek közt a turistát. Kulturális kínálatát képzőművészeti kiállításokkal teszi teljessé, valamint a júniustól októberig tartó magyar évaddal, a Vasarely-alapítvány központjában.

Messardiére kastélyszálloda (Chateau de la Messardiére) Provance és a Francia Riviéra találkozásánál fekszik, mindössze 3 percre Saint Tropez központjától egy 10 hektáros park közepén, csodálatos panorámát nyújtva a Saint Tropez-öbölre. Erkélyes vagy teraszos szobái, lakosztályai, kültéri fűtött medencéje, 465 négyzetméteres wellnessrészlege, fitneszközpontja, valamint L’Acacia ínyencétterme valódi luxust kínál.

A nizzai repülőtérről csupán 17 km-re fekvő Antibes büszkesége a Picasso Múzeum, melynek az egykori Grimaldi-kastély ad otthont. Michlein-csillagos éttermei és kiváló cukrászai mellett igazi különlegességet, egy csokoládéval beburkolt barlangot tartogat a látogatóknak, másik újdonsága a tengeri élőlények rezervátuma és bemutatótere.

Bordeaux-ban a név kötelez, vagyis mi mással rukkolhatna elő a világhírű borvidék városa, mint a június elején nyíló Cité du Vin bormúzeummal, ahol megismerhetjük a bor és a bortermelés minden titkát. A város június 14-én ad otthont a foci-Eb osztrák-magyar mérkőzésének. Májustól októberig a Musée Aquitaine múzeumban speciális futballkiállítás látható.

A 2003-ban alapított Wizz Air légitársaság, mely Budapestről 47 úti célt kínál, március 11-től két kedvelt franciaországi térséget hoz közelebb a magyar utazókhoz. A légitársaság tervei szerint Budapestről hétfői és pénteki napokon indul majd járat Nizzába és a németországi Baden-Badenbe (mely mindössze 50 percre található Strasbourgtól), így akár egy hosszú hétvégére vagy egy teljes hétre is megéri majd "leugrani" a Côte d'Azur partjához vagy Elzász térségébe.