Franciaország betiltja a rövid távú belföldi repülőjáratokat

Forrás: turizmus.com

 2023. május 24. 14:52

Franciaországban életbe lépett azoknak a rövid távú belföldi légijáratoknak a tilalma, amelyek 2,5 óránál rövidebb vonatozással helyettesíthetők. A szakmai szervezetek kritikája szerint a lépés nem csökkenti érdemben a szén-dioxid-kibocsátást.

A francia nemzetgyűlés két évvel ezelőtt szavazta meg a jogszabályt, de csak ezen a héten határoztak az új törvény végrehajtásáról. A tilalom hatására Párizs és Franciaország több nagyvárosa, például Nantes, Lyon, illetve Bordeaux között a közvetlen légijáratok megszűnnek – írja az Airportál.

Laurent Donceel, az Airlines for Europe (A4E) lobbiszervezet európai légitársaságokat képviselő megbízott vezetője azt nyilatkozta, hogy a tilalom csak minimális hatással lesz a szén-dioxid-kibocsátásra és a kormányoknak "valódi és értelmes megoldásokat" kellene találniuk a légiközlekedés által okozott szennyezéssel kapcsolatban.

A franciaországi rövid távú járatok betiltására vonatkozó jogszabálytervezetet az Emmanuel Macron elnök kezdeményezésére 2019-ben létrehozott franciaországi klímaügyi polgári konvenció dolgozta ki. Eredetileg azt javasolták, hogy a betiltás a vonattal 4 óránál rövidebb utazással elérhető célállomásokra vonatkozzon, amely gyakorlatilag ellehetetlenítette volna az ország belföldi légiközlekedését. Később azonban ezt a határt 2,5 órára csökkentették.

A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében betiltották a rövid távú belföldi járatokat

Fotó: 123rf.com

 

Azok, akik támogatják a tilalmat, azt állítják, hogy egy repülőgép utasonként átlagosan 77-szer több szén-dioxidot bocsát ki, mint egy vonat, ráadásul a vasúti utazás olcsóbb és az időveszteség sem haladja meg a 40 percet az érintett útvonalakon. A francia légitársaságok egyelőre nem kommentálták a szabályozást.