Szerdától az oltottak teszt nélkül utazhatnak Franciaországba

Forrás: turizmus.com

 2021. június 08. 20:03

Szerdától PCR-teszt nélkül léphetnek be Franciaországba azok az utazók, akiket az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákkal oltottak be, és az oltás után bizonyos idő is eltelt.

Mint arról néhány nappal ezelőtt már hírt adtunk, a koronavírus ellen az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákkal beoltott uniós állampolgárok június 9-től, szerdától negatív PCR-teszt nélkül is beutazhatnak Franciaországba.

A francia kormány múlt heti döntése értelmében holnaptól három kategóriába sorolják az országokat az aktuális járványhelyzet alapján, a különböző kategóriákra különböző beutazási szabályok vonatkoznak. A zöld besorolású országokra, így jelenleg Magyarországra is a legenyhébb szabályok érvényesek.

Az Atout France tájékoztatása alapján az alábbiak szerint fogadják el a védettséget az egyes, az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinák esetében:

  • Pfizer, Moderna, AstraZeneca: a második oltás után legalább 2 hétnek kell eltelnie;
  • Johnson & Johnson: az egyszeri oltás után legalább 4 hétnek kell eltelnie;
  • akik igazoltan átestek a Covid-19 fertőzésen, azoknak elegendő egy oltás is, amely után legalább 2 hétnek el kell telnie.

A védettséget a magyar védettségi igazolvány önmagában nem igazolja. Olyan angol vagy francia nyelvű igazolásra van szükség, amelyen fel van tüntetve a vakcina típusa és dátuma. Ezt július 1-jétől kiválthatja az egységes EU-s vakcinaigazolvány.

Aki nincs beoltva, vagy nem a felsorolt oltóanyagokkal oltották be, azoknak a beutazáshoz továbbra is szükséges egy 72 óránál nem régebbi negatív, hivatalos PCR- vagy antigén teszt (angol vagy francia nyelvű).

A 11 év alatti kiskorúakra nem vonatkozik a tesztkötelezettség, ők szabadon utazhatnak. A 11 évnél idősebbekre azonban a felnőttekkel azonos szabályok érvényesek, tehát ha nincsenek beoltva, akkor nekik is szükségük van a beutazáshoz egy 72 óránál nem régebbi negatív, hivatalos PCR- vagy antigéntesztre.

A Magyarországról érkezőkre jelenleg a legenyhébb beutazási szabályok vonatkoznak

Fotó: 123rf.com

Újabb enyhítések

Június 9-től, a könnyített belépéssel egy időben újabb enyhítések lépnek életbe Franciaországban:

  • a kijárási tilalom kezdete 23 órára tolódik (a kijárási tilalom június 30-tól meg is szűnik),
  • az éttermek és bárok teraszai már 100 százalékos kapacitással üzemelhetnek, és megnyithatnak az éttermek és bárok belső terei is (a kapacitás 50 százaléka, max. 6 fő/asztal),
  • a múzeumok, színházak, mozik és egyéb kulturális intézmények nyitva vannak,
  • újra lehet rendezvényeket, vásárokat szervezni, max. 5000 főig,
  • a sportlétesítmények is fogadhatnak max. 5000 főt.