Franciaország betiltja a dohányzást a strandokon és a parkokban

Forrás: turizmus.com

 2023. december 02. 14:33

Franciaországban jövőre szigorú dohányzási tilalmat vezetnek be a strandokon, a parkokban, az erdőkben és az iskolák előtt.

A cigaretta árát is megemelik, bár csak csekély mértékben, 2026-ban a jelenlegi 11 euró helyett 13 euróba kerül majd egy doboz. Az eldobható, ízesített e-cigaretták forgalmazását pedig betiltják. „A dohánymentes övezeteknek kell normává válniuk” – fogalmazott Aurélien Rousseau francia egészségügyi miniszter a dohányfüggőség elleni küzdelem jegyében kidolgozott tervezet bemutatásakor.

Napjainkban már 7200 körül van a füstmentes övezetek száma az országban, főleg az önkormányzatok kezdeményezésének köszönhetően. Rousseau szerint mostantól az állam átvállalja a felelősséget, és a kivételt szabállyá teszik.

Emmanuel Macron francia elnök szerint a cél az, hogy 2032-re Franciaország elérje az első „dohánymentes generációt”.

A jövőben a tengerparton sem lehet többé dohányozni Franciaországban

Fotó: 123rf.com

Az áremelést (amiről Rousseau a WHO tanulmányaira hivatkozva azt mondta, hogy a leghatásosabb eszköz a dohány ellen), valamint a dohányzási tilalom kiterjesztését további közterületekre 2024 elején foglalják rendeletbe. Az eldobható elektromos cigaretták tilalmáról törvényben döntenek.

Franciaországban 2021-ben több mint 12 millió olyan dohányos volt, aki naponta legalább egyszer cigaretta után nyúlt. Ez a 18 és 75 év közötti népesség mintegy negyedének felel meg. A fiatalok körében azonban 2017 és 2021 között 25-ről 16 százalékra esett vissza a dohányfogyasztás – írja a zeit.de.