Franciaország több mint 16 ezer légi járatot töröl 2024-ben

Forrás: turizmus.com

 2023. november 08. 11:32

Januárban és februárban több ezer járatot törölnek Párizs fő repülőterein, mivel Franciaország korszerűsíti légiforgalmi irányítási rendszerét.

A francia légiforgalmi irányítás jelenleg az 1970-es években kifejlesztett rendszerrel működik. Bár az évek múlásával rendszeresen korszerűsítették a berendezéseket, a légi forgalom gyors növekedése miatt 2024 elejére nagyszabású felújításra van szükség.

A rendszer frissítése az év első két hónapjában problémákat okozhat az utasok számára, elvégre évente több mint 2,5 millió járat halad át a francia légtéren, így bármilyen fennakadás hatással lehet az utazásokra egész Európában. A hírek szerint a munkálatok alatt mintegy 16500 járatot törölnek majd.

Január 9. és február 14. között a légitársaságoknak azt javasolták, hogy 20 százalékkal csökkentsék a párizsi Charles de Gaulle, Orly, Le Bourget és Beauvais repülőtereken fel- és leszálló járatok számát.

Ebben az időszakban az új rendszert az Athis-Mons-i légiforgalmi irányító központban tesztelik, amely Franciaország legnagyobb légiforgalmi irányító központja, és amely az összes párizsi és beauvais-i repülőteret irányítja.

Több mint 16 ezer járatot törölnek Franciaországban

Fotó: 123rf.com

 

Az, hogy mely járatokat törlik, a légitársaságoktól függ. Az Air France-KLM csoport például több, mint 4200 járatát törli az időszakban. Az utasokra gyakorolt hatás minimalizálása érdekében már most törölték ezeket a járatokat, tájékoztatták az utasokat, és felajánlották nekik, hogy ugyanazon a napon más járatokra átfoglalhatnak – írta meg az Euronews.