Már Franciaországba is csak negatív PCR-teszttel utazhatunk

Forrás: MTI

 2021. január 25. 20:14

A koronavírusnak a korábbiaknál fertőzőbb variánsaitól tartva Franciaország az Európai Unió tagállamaiból tengeri vagy légi úton érkezőket is csak egy 72 órásnál nem régebbi, negatív PCR-teszt felmutatása mellett engedi belépni a területére.

A vasárnap éjféltől érvénybe lépett intézkedés eddig csak az EU-n kívüli országokból érkezőkre vonatkozott. Az új szabályozás alól mentességet élveznek a határ menti ingázók és a fuvarozók.

A hatóságok elsősorban a légi és tengeri úton érkezőket ellenőrzik a repülőtereken és a kikötőkben, ami jelenleg heti 62 ezer beutazót érint – jelezte Jean-Baptiste Djebbari közlekedési miniszter.

A párizsi repülőterek igazgatósága szerint a szigorítás "nem jelent sok változást", sőt egyszerűbbé vált az eljárás, mert mostantól mindenkit ellenőrizni kell a belépéskor. A Roissy és az Orly termináljain a határőrök minden érkezőnek a személyi okmányai mellett a PCR-tesztjét is ellenőrzik. Akinél nincsen ilyen igazolás, annak a Vöröskereszt munkatársai helyben elvégeznek egy antigén gyorstesztet, amelynek az eredménye negyedórán belül megvan.
Franciaországban a pozitív tesztek aránya 7 százalék, s a napi esetszám az elmúlt héten mindennap meghaladta a 20 ezret, az elmúlt 24 órában 18 436 új esetet jelentettek.

A karantén december 15-i feloldása után több mint egy hónapig stagnáltak a járványmutatók, az elmúlt napokban megkezdődött lassú emelkedés miatt az egészségügyi ellátórendszernek már több mint felét a fertőzöttek foglalják el.

További korlátozások várhatók Franciaországban

Fotó: 123rf.com

A nem csökkenő adatok és a vírusnak a fertőzőbb brit és dél-afrikai variánsának terjedésétől tartva a járványügyi szakemberek egy jelentős része, köztük a kormány mellett működő tudományos tanács vezetője, Jean-Francois Delfraissy is egy harmadik általános karantén kihirdetését szorgalmazza. Szerinte a fertőzőbb variánsok aránya egyes régiókban már 7-9 százalék is lehet az új esetekben.

A kormány eddig azt az álláspontot képviselte, hogy meg kell várni az éjszakai kijárási tilalomnak tíz nappal ezelőtt délután 6 órára előrehozott kezdésének hatását a mutatókra. Ennek kiértékelésére szerdára hívta össze Emmanuel Macron államfő a védelmi tanács heti ülését, amely azt is meg fogja vitatni, hogy a jelenlegi korlátozások elégségesek-e a járvány további terjedésének megfékezésére vagy pedig újabb szigorításokra van szükség.

Sajtóértesülések szerint a miniszterelnöki hivatalban egy inkább az őszi, kevésbé szigorú karantén forgatókönyvét fontolgatják, amely szerint az iskolák nyitva maradhatnak, a kereskedelmi egységek közül viszont csak a létfontosságú termékeket árusító üzletek.

A vendéglátó egységek (kivéve az elvitelre vagy házhoz szállítást vállalók), a kulturális intézmények (mozik, színházak, múzeumok), az egyetemek és a sportolásra alkalmas helyek október vége óta zárva vannak, s a karantén december 15-i feloldása óta éjszakai kijárási tilalom van életben, amelyet csak karácsony estére oldottak fel.

A szakemberek szerint – akik a fertőzőbb variánsok terjedése miatt legalább kétméteres védőtávolságot, a textilmaszkok helyett pedig kizárólag sebészi maszk viselését ajánlják – még hónapokig nem térhet vissza az élet a régi kerékvágásba.