Mindenki számára elérhetővé teszik a biometrikus azonosítást a frankfurti reptéren

Forrás: turizmus.com

 2023. november 04. 10:07

A frankfurti repülőtéren a jövőben még több utas kap lehetőséget arra, hogy az ellenőrző pontokon az arcvonásaival azonosíttassa magát.

A repülőtér üzemeltetője, a Fraport csütörtökön mutatta be a SITA technológiai megoldását, amely eddig csak a Lufthansa és más Star Alliance-tag légitársaságok utasainak állt a rendelkezésére.

A frankfurti ezzel az első olyan repülőtér lesz Európában, ahol alapvetően az összes légitársaság utasainak felkínálják ezt a szolgáltatást. A repülőtér vezetői szerint az első, Star Alliance szövetségen kívüli légitársaságokkal hamarosan megszületnek a megállapodások. A reptér célja, hogy az elkövetkező hónapokban az összes check-in automata, beszállókártya-ellenőrző pont és beszállókapu legalább 50 százalékát felszereljék az irányadó technológiával.

A frankfurti repülőtéren nemsokára mindenki számára elérhető lesz az arcfelismerésen alapuló azonosítás

Fotó: 123rf.com

A SITA és az amerikai NEC technológiai szolgáltató Smart Path elnevezésű termékének működése az emberek egyedi arcvonásain alapszik. A szoftvernek köszönhetően elegendő beszkennelni az ellenőrző pontokon végighaladó utasok arcát, és nem kell minden egyes esetben az igazolványokat, jegyeket vagy beszállókártyákat ellenőrizni.

A SITA szerint az emberek mintegy 75 százaléka ezt az érintés nélküli, biometrikus eljárást részesíti előnyben. A frankfurti repülőtér ettől függetlenül a hagyományos azonosító eljárásokat is meghagyja lehetőségként.

A Miles & More kártyával rendelkező Star Alliance-utasok tartósan tárolhatják a biometrikus adataikat, míg a többiek csak az adott járatra regisztrálhatnak be az erre a célra telepített automatáknál a személyazonosító igazolványukkal. A repülőtéren beregisztrált biometrikus adatokat a tényleges elutazási idő után három órával törlik – írja az aero.de.