Friss szelek a MUISZ-ban

Szerző: Fucskó Hajnalka

Forrás: turizmus.com

 2015. június 23. 21:22

Az idén 150 éves Pesti Vigadóban tartotta a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) nyári közgyűlését június 23-án. A tagok itt vehették először kezükbe a szövetség új kedvezménykártyáját, de nem ez volt az új elnökség első fél évének egyetlen nóvuma.

A jelenleg összművészeti központként működő Vigadó 2004-től 2014-ig tartó felújítása után Európában az egyetlen olyan létesítmény, ahol 6 helyszínen 6 művészeti ág egyszerre tud megjelenni – hangsúlyozta Lesti Árpád, a Pesti Vigadó Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője köszöntőjében. Magyarországon csak itt lehet megtekinteni a londoni Royal Opera House előadásait élő közvetítésben, a Sinkovits-kamarateremben. Mint rendezvényhelyszín további 5, flexibilisen berendezhető termet kínál a ház, amely protokolláris események, állófogadások, divatbemutatók vagy éppen sajtótájékoztatók megtartására egyaránt alkalmas. Az önmagában is turistalátványosságnak számító Vigadóba sokan a 6. emeleti teraszáról nyíló panoráma kedvéért térnek be, ahonnan a pesti oldalról egyedülálló kilátás nyílik a budai Várra.

A közgyűlés helyszínéül szolgáló Pesti Vigadó – a Prezi Kft. és a Pauker Nyomda mellett – egyike annak a három rendkívüli tagnak, akik frissen csatlakoztak a MUISZ-hoz, de az elmúlt fél évben a rendes tagok száma is hét utazási irodával gyarapodott, melyek a következők: B2Sky Travel, ETS Hungary, Eupolisz, Visit Hungary, Utazom.com, HurráNyaralunk.hu, Mouzenidis Travel. Velük együtt jelenleg 137 rendes és 30 rendkívüli tagja van a szövetségnek – erről már Erdei Bálint, a MUISZ decemberben megválasztott új elnöke beszélt, hangot adva annak a bizakodásának, hogy a jövőben erőteljesebben növekszik a tagság intézkedéseik nyomán.

Az elnök elöljáróban beszámolt arról, hogy a közgyűlés napjának délelőttjén megtartotta első ülését a Nemzetgazdasági Minisztérium által útjára indított Nemzeti Turisztikai Fórum, amelyre jómaga is meghívást kapott, a turisztikai szektor más szereplői mellett.

Az ülésen érintették a 2014–2020-as turizmusfejlesztési politikát, a nemzeti turizmusfejlesztési koncepciót, az új kongresszusi központot, a Liget Projektet, de szóba került a turistabuszok Lipótvárosból való, július 1-jétől esedékes kitiltásának ügye is, s utóbbi rendezése kapcsán Glattfelder Béla NGM-államtitkár felajánlotta segítő közreműködését.

Az eltelt fél év munkáját, eredményeit összegezve az elnök tájékoztatott azokról a lépésekről, amelyeket a költségek csökkentése (új irodába költözés, titkárság egy főre csökkentése, gyakornokok alkalmazása), valamint a külső és belső kommunikáció hatékonyságának növelése (arculatfrissítés, új logó, szlogen és kirakatmatrica, képgaléria a honlapon, médiaszereplések erősítése stb.) érdekében hoztak. Folytatódtak a MUISZ-vacsorák, az ingyenes tanulmányutak (hévízi kirándulás, tanya- és pálinkatúra), a tagoknak nagy kedvezménnyel nyújtott továbbképzések (Prezi-, valamint kommunikációs tréning). Újdonság a tagok állásajánlatainak ingyenes közzététele a szövetség honlapján, míg az új jogtanácsos fogadóóráin ingyenes jogi tanácsadással szolgál. Közeli terveik között szerepel a MUISZ hírlevelének arculati és tartalmi megújítása.

A MUISZ lobbitevékenységéről szólva többek között kiemelte a folyamatos konzultációt a jogalkotóval (tevékenységért felelős személyről szóló rendelet és package irányelv módosítása), a fővárosi turistabusz-közlekedés helyzetének javítását célzó együttműködést a BFTK-val és a Nit Hungaryvel. A szövetség találkozott a nagy befogadóképességű kongresszusi központot tervező Finta Stúdióval és folyamatosan egyeztet annak érdekében, hogy az utazási irodák szempontjai már a tervezési szakaszban megjelenjenek az épületben. Az örökzöld témának számító jogosulatlan utazásszervezés kapcsán most abban bíznak, hogy az Uber taxicég ügyében hozott határozott véleményt képviseli majd az NGM a feketén dolgozó irodákkal szemben is. A beutaztató irodákat tömörítő MABEUSZ-szal együttműködési megállapodást kötöttek egymás tevékenységének támogatására.

 

Hajdú Attila, a MUISZ Nemzetközi Bizottságának vezetője arról tájékoztatta a tagságot, hogy tanulmányozták más európai országok utazási irodai szövetségeinek finanszírozását a kezdeményezésükre összehívott rendkívüli ECTAA- (Európai Utazási Irodák Szövetségének Egyesülete) ülésen Brüsszelben. Kiderült, hogy Magyarország és Románia kivételével mindenhol progresszív a tagdíjfizetés, azaz a cégek méretétől, forgalmától függő. A MUISZ elszánt a hazai tagdíjrendszer ilyen irányba történő megreformálására, amelyről decemberi közgyűlésén szeretne döntést hozni. Ugyancsak tervbe vették felelősségbiztosítás nyújtását a tagok számára, ennek kialakításához még gyűjtik az információkat.

Bejelentették, hogy az Év Ifjú Utazási Irodásának Tóth Tímeát, a soproni Escort Tourist munkatársát választották, aki a közgyűlésen nem tudott megjelenni, így majd egy későbbi időpontban veheti át az elismerést.

A szövetség további négy díj alapítását tervezi, így a jövőben minden esztendőben elismerést vehet át a MUISZ-tól az év legjobb partnere, szállodája, személyszállítója és vendéglátóhelye.

A közgyűlés további részében Banai Edit, a MAKASZ ügyvezető igazgatója bemutatta a MUISZ új kedvezménykártyájával országosan elérhető valós, azonnali előnyöket, amelyek – mint fogalmazott – az élet minden területére (autó, folyószámla, könyv és újság, biztosítás, telefon) kiterjednek.

Lukács Attila, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének szakmai titkára pedig a jelenleg 15 országban alkalmazott HOTELSTARS szállodaminősítési rendszer működését ismertette, amelyet a UNWTO a világ legátfogóbb, leghitelesebb minősítéseként ismer el, s amely szerint ezidáig már 406 magyar hotel (a hazai szállodai férőhely-kapacitás 60 százalékának) besorolását végezték el.