Friss térképen a Kéktúra útvonala

Forrás: turizmus.com

 2019. április 03. 20:21

Megjelent a Cartographia országos turistatérkép- és turistakalauz sorozatának harmadik, aktualizált kiadása.

Részletes térképszelvényeken, aprólékos útleírással, a látnivalók ismertetésével, mintegy 400 fotóval jelent meg a turistakalauz II. kötete, amely a Kéktúra I. kalauz (Hollóháza – Nagymaros) folytatásaként Visegrádtól az Írott-kőig, azaz a Dunakanyartól a Dunántúli-középhegységen, a Kemenesháton át a Kőszegi-hegységig vezeti, kíséri végig – a legendás televíziós sorozat címét kölcsönözve – a másfélmillió lépésre indulót Magyarországon.

A nem csupán a természetjáróknak, gyalogos turistáknak címzett figyelemfelhívás nem elírás, hiszen már Rockenbauer Pál, a Másfélmillió lépés Magyarországon (MTV, 1979) c. sorozat rendezője is rögzítette az útvonalról szólva: „… ezek a helyek bárki számára könnyen elérhetők, felkeresésük, felfedezésük – kinek-kinek a maga számára – jószerivel csak elhatározás kérdése.”

Kilátó az Írottkőnél

Fotó: turizmus.com

A kéktúra kalauz II. kötetét a Magyar Természetjáró Szövetség tájékoztatásainak köszönhetően a közelmúltbeli nyomvonal-változásokkal is aktualizálták, és a legfrissebb turistatérkép-állományból, megújított tipográfiával állítottak össze.

A kéktúra történetét az I. kötet elején idézték fel. Akiket a részletek, a „kulisszatitkok” is érdekelnek, azoknak a II. kötet elején ajánlót közölnek Vízkelety László (1923–2007), a kéktúra „szellemi atyja” és Ispánovity Márton, a kéktúra alapító egyesületének, a Lokomotív TE ügyvezetőjének „Az Országos kéktúra és akik végigjárták 1952–2012” c. könyvéről, amely összegzi a meghirdetés óta eltelt évtizedek eseményeit.

A Kéktúra kalauz aktualizált kiadását a Cartographia Kft. önerőből valósította meg.

Kapcsolódó cikkek

Újabb natúrpark alakult

2019. április 03.