Frissült az Európai Unió légitársasági feketelistája

Forrás: AIRportal.hu

 2019. április 19. 11:27

Mostantól 120 fuvarozó nem repülhet szabadon az európai közösség légterében az Európai Bizottság legfrissebb listája szerint.

A feketelista azon cégeket tartalmazza, amelyek nem felelnek meg a nemzetközi repülésbiztonsági előírásoknak, ezért nem, vagy csak korlátozásokkal közlekedhetnek az európai légtérben.

A friss felülvizsgálat eredménye alapján lekerült a listáról Angola nemzeti légitársasága, a TAAG Angola Airlines, valamint a szintén helyi Heli Malongo. Ez a két cég 2008 óta csak korlátozásokkal repülhetett.

Ugyanakkor Moldova szinte összes légitársasága felkerült a feketelistára, mivel a nemzeti hatóság nem képes megfelelően felügyelni biztonságos működésüket. A tiltás alól kivétel az Air Moldova, a Fly One és az Aerotranscargo.

Az Air Moldova nincs fenn a listán

Fotó: Wikipédia

A mostani frissítés után 120 légitársaság szerepel a listán. Ebből 16 ország 114 fuvarozója az állami szervek hiányosságai miatt került fel, míg a maradék 6 társaság saját működési hibái okán.

A Dominikai Köztársaság és Fehéroroszország légiközlekedési hatóságai pedig ezentúl szigorúbb ellenőrzésekre számíthatnak, mivel a legújabb elemzések több hiányosságot is feltártak a repülésbiztonsági feladataik elvégzésében.

Az Európai Unió feketelistájának fontos célja, hogy továbbra is magasan tartsa az Unió légterében elért repülésbiztonsági szintet. Ugyanakkor lehetőséget nyújt az érintett légitársaságok és államok részére, hogy javítsanak – akár megelőzési céllal is – vizsgált mutatóikon.