Frissült az uniós normák szerinti repülésbiztonsági lista

Forrás: turizmus.com

 2015. június 28. 12:42

Az Európai Bizottság a napokban közzé tette az Európai Unióban működési tilalom vagy működési korlátozások alá helyezett légitársaságok európai jegyzékét, az úgynevezett repülésbiztonsági listát.

A hatékonyabb ellenőrzési mechanizmusok bevezetésének köszönhetően mostantól minden Fülöp-szigeteki légitársaság működtethet járatokat az EU-ban. A szigorú repülésbiztonsági előírások hatékony érvényre juttatásának köszönhetően az európai légi közlekedés a legbiztonságosabbak között van. Az Európai Unió és tagállamai más országok biztonsági hatóságaival és a nemzetközi légi közlekedési szervezetekkel szorosan együttműködve azon dolgoznak, hogy világszerte érvényre juttassák ezeket a biztonsági normákat, és azokat folyamatosan tökéletesítsék. Sajnos azonban továbbra is működnek olyan légitársaságok, amelyek a nemzetközileg elismert legalapvetőbb biztonsági előírásoknak sem tesznek eleget.

A biztonság további javítása érdekében az Európai Bizottság – a tagállamok repülésbiztonsági hatóságaival egyeztetve – úgy döntött, hogy kitiltja az európai légtérből azokat a légitársaságokat, amelyekről megállapítást nyer, hogy nem biztonságosak, és/vagy amelyeket a saját országuk repülésfelügyeleti hatóságai nem ellenőriznek kielégítően.

Violeta Bulc, a z EU közlekedési biztosa szerint öt évnyi kemény munka után végre felkerült a Fülöp-szigeteki légitársaság az európai biztonságos repülési listára, ami azért is fontos, mert a Fülöp-szigetek turizmusa és légi forgalma egyre nő .

Az új lista olyan légitársaságok nevét is tartalmazza, amelyek csak bizonyos repülőgép típusokkal repülhetnek az Unióba, ilyen a kazahsztáni Air Asztana, a gaboni Afrijet  és az SN2AG, az Air Koryo, az Air Service Comores, az Iran Air, a TAAG Angolan Airlines és az Air Madagascar.

Az Európai Bizottság arra figyelmeztet, hogy bizonyos légitársaságokkal való utazás előtt, érdemes átnézni a bizottság legfrissebb repülésbiztonsági listáját.