„Full HD” mozaikok Cipruson

Szerző: Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2019. november 09. 11:53

A rómaiak 1x1 centiméteres, sőt, esetenként 5x5 milliméteres, színes kőlapocskákból raktak ki mozaikokat, néhol sok tíz négyzetméteres csarnokaikban.

Kérve a hozzáértők bocsánatát, hadd nevezzük önkényesen 1, vagy 2 megapixelesnek az 1, vagy 2 millió lapocskából kirakott mozaikokat.

Majd' kétezer évvel ezelőtt sétáltak ezeken a felületeken a római villákban

Fotó: turizmus.com

A lényeg úgyis az, hogy gyönyörűek azok a mozaikok, amelyeket a ciprusi Páfosz városában, az időszámításunk szerinti első néhány száz évben raktak le római villák padlózataként.

Földrengésektől "hullámos" mozaik

Fotó: turizmus.com

Enyhén szólva is jó munkát végeztek az egykori mesterek. Ma már csak valószínűsítik, hogy abban az időben mesterembernek tekintették az alkotókat, nem pedig művésznek, mert egyikük nevét sem örökítették meg.

Az pedig külön érdekesség, hogy a mozaik kötőanyaga a belekevert vulkáni hamu miatt elég rugalmas is ahhoz, hogy számos nagy földrengést is átvészeltek, meglepő épségben. Földrengésből pedig, azóta is, minden évben jut bőven a ciprusiaknak.

A színüket a mai napig őrző mozaikok némelyike festményeket meghazudtoló részletességgel ábrázol kelmét, emberi arcot, gyümölcsöt vagy éppen fegyvereket.

A romkertben sok helyen a  szabad ég alatt hagyott mozaikok valószínűtlenül jó állapotban vannak.

A mozaikok felületére elég egy kortynyi vizet locsolni, hogy előhívjuk az eredeti színeket, s megpróbáljuk legalább elképzelni, milyen lehetett, amikor szobák, csarnokok padlózata színes mozaikkal volt borítva.

Egy kortynyi víz előhívja az eredeti színeket

Fotó: turizmus.com

A világörökség részeként nyilvántartott páfoszi romkert önmagában is megér egy-két napot, nem beszélve a szigetország megannyi muzulmán, ortodox-keresztény, s egyéb történelmi kincséről.

Egyik-másik mozaik milliónyi lapocskából áll össze

Fotó: turizmus.com

Az Aegean Airlines és a Ciprusi Turisztikai Minisztérium meghívására tett, november eleji tanulmányútról részletesen a Turizmus.com Magazinban számolunk majd be.