Fürdésre alkalmatlan a Palicsi-tó

Forrás: MTI

 2014. július 09. 15:27

Alig kezdődött el az idegenforgalmi szezon a magyar-szerb határhoz közeli Palicson, a tó vizét máris fürdésre alkalmatlanná nyilvánították. Nem először.

Az egykori híres fürdőváros tava az elszaporodott mérgező algák miatt sötétzöld és nyálkás, illetve éppen a literenkénti 22 millió alga miatt nincs elég oxigén a vízben, ami halpusztuláshoz vezet - számolt be a szerb sajtó szerdán. Emellett a víz pH-értéke extrém magas, valamint magas a nitrogén és a foszfor koncentrációja.

Az eredmények alapján a szerb közegészségügyi intézet fürdésre alkalmatlanná nyilvánította a Palicsi-tavat. A tóban élő ezüstkárászokat elkezdték áttelepíteni, hogy mentsék a még meglévő állományt.

Az egykori fürdőváros azonban hatalmas bevételtől esik el, hiszen a tó már nem vonzza sem a turistákat, sem a befektetőket. Korábban többször is szóba kerültek a tó kitisztítására és iszapmentesítésére vonatkozó javaslatok, azonban ezek egyike sem járt sikerrel vagy valósult meg, így az üdülőközpont újraélesztésének terve is kútba esett.
A Szabadkától 8 kilométerre fekvő Palicsfürdő az Osztrák-Magyar Monarchia idején vált közkedvelt fürdővárossá, a kisvárost villái és szecessziós épületei tették igen vonzóvá. A századfordulón számos híresség fordult meg a településen, a tó vizét és az iszapját gyógyhatásúnak tartották.