Futurisztikus külsőt kapott Zánkafürdő vasúti megállóhelye

Forrás: turizmus.com

 2020. december 22. 17:59

A MÁV által végzett vasútállomás-fejlesztéssel jövőre már az érkezés pillanatában korszerű feltételek között fogadják a Zánkafürdőre érkező táborozókat.

A MÁV kiemelt feladatként kezeli a személyszállítás szolgáltatási színvonalának emelését, amelynek fontos eleme az állomási környezet szépítése, kulturáltabb utasforgalmi terek kialakítása – fogalmaznak közleményükben.

Tavaly tavasszal együttműködési megállapodás született a MÁV és az Erzsébet Alapítvány között. Ennek is köszönhető, hogy a vasúttársaság a hosszú távra szóló fejlesztések előrehozott megvalósítását tűzte ki célul annak érdekében, hogy a balatoni Erzsébet-táborokba a nyaranta több tízezer gyermek és a táborokba őket kísérő felnőttek utazási komfortja tovább nőjön.

21. századi tágas fogadótér

Fotó: MÁV

Az elmúlt években a vasút lett a legfőbb közlekedési eszköze a táborozóknak. A felújításnak köszönhetően a jövőben egy teljesen új megállóhely fogadja a táborba érkezőket. A régi épület elbontását követően, annak helyén, egy 700 négyzetméteres perontető épült. A perontető alatt elkészült épületben új mosdókat, egy külön megközelíthető akadálymentes mosdót és zuhanyzót, valamint kezelői és üzemi helyiségeket is kialakítottak.

Hornyák Tibor, az Erzsébet Alapítvány elnöke kiemelte: „A koronavírus-járvány idén a nagy létszámú nyári Erzsébet-táborok esetében is új helyzetet hozott, de bizakodva dolgozunk a 2021-es táborok előkészítésén. A zánkai táborhely jövőre már teljesen új körülmények között várja a gyerekeket, és a tábor befogadóképessége is nő a fejlesztésekkel. Így hetente közel 3400-an tudnak majd a Balatonnál biztonságosan nyaralni. A MÁV által végzett vasútállomás fejlesztéssel pedig jövőre már az érkezés pillanatában korszerű feltételek között fogadhatjuk a táborozókat.”

Akadálymentes mosdó

Fotó: MÁV

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: „Célunk, hogy versenyképes, utasbarát és szerethető vasutat építsünk, és bízunk benne, hogy a táborba vonattal utazó gyerekek is megszeretik, és később felnőttként is gyakran igénybe veszik majd a vasutat. A jövő közösségi közlekedésének biztonságosabbnak, zöldebbnek és fenntarthatóbbnak kell lennie. Az Európai Unió célul tűzte ki, hogy 2050-re meg kell teremteni a karbonsemlegességet. Ehhez hozzájárul a Székesfehérvár és Balatonfüred között zajló villamosítási projekt is, melynek köszönhetően jövő nyáron már villanyvontatású vonatokkal utazhatunk a Balaton északi partjának fővárosába. Ez a Zánkafürdőre érkezők utazási komfortérzetét is jelentősen növeli.”