Gasztrofesztiválok: utcakaja, vegetáriánus parádé és fúziós vacsora

Forrás: turizmus.com

 2019. június 19. 12:26

Az Emirates összegyűjtötte a legérdekesebb ételfesztiválokat, ahová a magyar utazók is könnyen eljuthatnak a légitársasággal Budapestről.

Hongkong street foodja, Ausztrália népszerű fúziós vacsorája, Dubaj sztárséfektől hemzsegő éttermei, Szingapúr konyhájának színes forgataga és Phuket vegetáriánus parádéja az ételkedvelők kedvenc úti céljai közé tartoznak.

 

Gombócfesztivál Hongkongban

Kínában nincs nemzeti ünnep nagyszabású lakomák nélkül, ami igazán nem meglepő egy olyan országban, ahol azt: "Hogy vagy?" úgy kérdezik meg, hogy: "Ettél ma már rizst?". Létezik olyan nemzeti ünnep is, amely egy konkrét étel, mégpedig a zongzi köré szerveződik.

Hongkong

Fotó: Emirates

Ez a kínai holdnaptár ötödik havának ötödik napján tartott gombócfesztivál. A fesztivál ideje alatt Hongkongot ellepik a zongzi árusok, így a város minden pontján kapható ez a speciális, ragadós rizsből készült kis batyu, amit bambusz-, lótusz- vagy banánlevélbe tekernek, és gyümölccsel, hússal vagy magvakkal töltenek meg.

A legenda szerint, amikor a kínai császár elüldözte az egyik hűséges miniszterét, a férfi bánatában követ kötött magára és a folyóba ugrott. Az emberek országszerte hallottak a szomorú esetről, és zongzikat dobáltak a vízbe, hogy megvédjék a minisztert a ragadozó halaktól. A szomorú esetről a hongkongiak sárkányhajó felvonulással szoktak megemlékezni.

 

Ízleld meg Ausztráliát!

"Megosztjuk az asztalunkat és megosztjuk a meséinket." – ez a mottója Adelaide legjelentősebb ételfesztiváljának. Itt tényleg minden az ausztrál ételekről és borokról szól, hogy az is megismerkedhessen a kontinens gasztrokultúrájával, akinek nincs lehetősége bejárni ezt a hatalmas országot.

Adelaide

Fotó: Emirates

A tíz napon át tartó fesztivál csúcspontja az adelaide-i Glasshouse étteremben rendezett vacsora, ahol a világ legjobb séfjei közösen tervezik meg a csak ezen az egy estén felszolgált menüt, és saját kezűleg készítik el az egyes fogásokat. A szerencsés vendégek akár el is beszélgethetnek velük egy-egy pohár bor mellett.

 

Szingapúr nagy ételfesztiválja

Túlzásnak hangzik, pedig a legkevésbé sem az, hogy a Szingapúri Nagy Ételfesztiválon minden megtalálható, ami a konyhaművészettel kapcsolatos.

Szingapúr

Fotó: Emirates

Thai, maláj és vietnámi fogások, tradicionális és modern ételek egy asztalon, levesek, főételek és desszertek, az olcsó street food-tól a fine diningig. Autentikus fogások az utcai árusoknál, vagy a legjobb szingapúri éttermek séfjeinek főztje? Itt minden megtalálható, ráadásul a papírtányérról elfogyasztott fogások épp úgy a legjobb minőségű alapanyagokból készülnek, mint a nagy műgonddal feltálalt ételek, így mindenki biztos lehet benne, hogy a színvonal miatt egy percig sem kell aggódnia.

 

Dubaji Gasztrofesztivál

Ez a fesztivál olyan, mint minden Dubajban: grandiózus, lenyűgöző, innovatív és minden téren a legmagasabb minőséget kínálja.

Dubaj

Fotó: Emirates

A háromhetes fesztivál alatt a város 21 étterme kínál speciális, háromfogásos menüt, így adva meg minél több embernek a lehetőséget, hogy kipróbálhassák, milyen is az igazi csúcsgasztronómia. Pop-up éttermek a tengerparton, élő zene a még teljesebb élményért, és food truckok azoknak, akik a Közel-Kelet konyhájára kíváncsiak.

 

Vegetáriánus fesztivál Phuketen

Más néven a Kilenc Istencsászár fesztiválja. A legenda szerint a 19. században egy kínai színházi társulat érkezett Phuketre, melynek tagjait néhány hónap elteltével egy rejtélyes betegség döntött ágynak. A színészek úgy hitték, hogy ez az Istencsászárok bosszúja, amiért megfeledkeztek róluk, ezért azonnal szigorú böjtbe kezdtek. Néhány nap elteltével, ha lassan is, de javulni kezdett az állapotuk.

Phuket

Fotó: Emirates

Erre emlékeznek a helyiek a 9. holdhónap 9. napján, így Phuket lakosainak ez a nap még mindig elsősorban egy nagyon fontos vallási ünnep. A gasztroturisták számára azonban ekkor kezdődik a világ egyik legjelentősebb vegetáriánus fesztiválja. Minden csupa szín, a lédús gyümölcsökből és ízletes zöldségekből készült fogások pedig végtelen mennyiségben sorakoznak az utcai árusoknál.