Kifizetődő a természeti kincsek védelme

Forrás: MTI

 2014. november 19. 16:54

A természeti világörökség-helyszínek hozzájárulnak az emberi jólét, a gazdaság és a klímastabilitás fenntartásához - derül ki a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) új tanulmányából.

A jelentés szerint az UNESCO listáján szereplő természeti világörökségi helyszínek megőrzése nemcsak azért fontos, mert kivételes természeti értékről van szó, hanem sok más, köztük gazdasági szempontokból is. A Német Környezetvédelmi Ügynökség által írt tanulmány az első, amely számba veszi a természeti csodák megőrzéséből származó kedvező előnyöket az emberi társadalmakra.

A listán szereplő helyszínek kétharmada fontos vízforrás, és nagyjából a fele segít megelőzni olyan természeti katasztrófákat, mint az áradások vagy földcsuszamlások. A helyszínek 90 százaléka komoly bevételre tesz szert a turizmusból, és számos munkahelyet teremt.

A jelentés példaként említi a spanyol Donana Nemzeti Parkot, amely a megtermelt élelmiszerrel, a fenntartott munkahelyekkel és a turizmusból származó bevételekkel együtt nagyjából 570 millió eurót (170 milliárd forint) hoz évente a spanyol társadalomnak.

A Nagy-korallzátony

A Nagy-korallzátony

 

A Nagy-korallzátony a halászatból közel 250 millió ausztrál dollárt (mintegy 52 milliárd forint) termel évente, és komoly bevételi forrást jelent azoknak az őslakosoknak, akik létfontosságú szerepet játszanak a zátony megőrzésében. A turizmusból származó bevétel a Nagy-korallzátony esetében évi több mint 5,2 milliárd ausztrál dollárra (közel 1100 milliárd forint) rúg.

Más természetvédelmi helyszínek tiszta vízzel látnak el olyan jelentős városokat, mint a dél-afrikai Fokváros. Indiában és Bangladesben pedig a 2200 kilométeres mangroveerdővel borított partvonal az áradások ellen nyújt természetes védelmet, amelyet egyébként csak 300 millió dolláros (közel 73 milliárd forint) befektetést igénylő infrastruktúrával lehetne kiváltani. A bolygó klímájának fenntartásához a természeti világörökség helyszínei hatalmas mennyiségű szén megkötésével járulnak hozzá a tanulmány szerint. A trópusi övezetben található helyszínek több mint 5,7 milliárd tonna szenet tárolnak.

A tanulmány ugyanakkor figyelmeztet arra is, hogy a védett természeti értékek megőrzéséből származó gazdasági és más előnyök csökkenőben vannak, elsősorban a természeti környezet változása és a természeti erőforrások túlzott kihasználtsága miatt.