Lényeges információk elhallgatása miatt indul eljárás a Wizz Airrel szemben (frissítve)

Forrás: MTI/turizmus.com

 2024. január 31. 10:20

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a Wizz Airrel szemben, amely valószínűsíthetően lényeges információkat hallgatott el az ingyenes online utasfelvétellel kapcsolatban, ezzel elkerülhető költségeket okozva az utasoknak. A Wizz Air reagált a bejelentésre.

A Gazdasági Versenyhivatal észlelése szerint a Wizz Air Hungary Zrt. 2022. december és 2023. május között honlapján elhallgatta azt a jelentős információt, hogy a retúrjeggyel rendelkező, és visszafelé utazó utasok az ingyenes online utasfelvételt a mobiltelefonjuk böngészőjéből megnyitva - a honlap mobiltelefonos nézetének sajátosságai miatt - nem tudják elvégezni. Az érintett fogyasztóknak ezért később reptéri utasfelvételi díjat, 40 eurót kellett fizetniük - fogalmaz az MTI-hez eljuttatott közleményében a versenyhivatal. A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. A lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható - tájékoztattak.

A GVH észlelése szerint a Wizz Air Hungary Zrt. 2022. december és 2023. május között honlapján jelentős információt hallgatott el

Fotó: Wizz Air

A nemzeti versenyhatóság - mely a Booking-botrány miatt is vizsgálódik - 2022 októberében átfogó gyorselemzés (sweep) keretében megvizsgálta, hogy a Magyarországon elérhető légitársaságok - ideértve a fapados szolgáltatókat is - honlapjai, illetve a népszerű jegyár-összehasonlítóweboldalak alkalmaznak-e úgynevezett sötét mintázatokat a jegyeladási és reklámgyakorlatuk során.
A GVH már akkor felhívta a figyelmet arra, hogy indokolt esetben versenyfelügyeleti eljárások keretében is vizsgálja majd a piacon a tisztességes verseny szabályainak érvényesülését.

Az ügyindítás kapcsán a közleményben a GVH ismét felhívja a légitársaságok figyelmét arra, hogy a jegyeladással kapcsolatos információikat minden esetben átláthatóan tegyék közzé, valamint könnyen érthetően és értelmezhetően fogalmazzák meg azokat a fogyasztók számára.

Amint arról korábban beszámoltunk, a Wizz Air márciustól Moldova fővárosába, Kisinyovba valamint Tel-Avivba indít járatot Budapestről.

Frissítés:

Az eljárásról szóló bejelentésre reagálva a légitársaság az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: "A Wizz Air mindent megtesz utasai transzparens tájékoztatása és szolgáltatásai folyamatos fejlesztése érdekében. A légitársaság az említett technikai problémát már jóval korábban elhárította, amelyről a GVH-t is tájékoztatta".

A most indított vizsgálat sikeres lefolytatásához is mindenben segíti a Gazdasági Versenyhivatal munkáját a Wizz Air – tették hozzá.