Értetlenül fogadja a Gellért-hegyi sikló beruházója a főváros elállását

Forrás: MTI

 2022. február 24. 17:57

Hosszú évekre ellehetetlenül a Gellért-hegyi sikló építése a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése értelmében, amely szerint a fővárosi önkormányzat eláll a beruházásról szóló szerződéstől – reagált a beruházó Gellérthegyi Sikló Kft. csütörtökön.

A cég hangsúlyozta: értetlenül fogadják az előzetes egyeztetés vagy tájékoztatás nélkül hozott döntést. Közleményük szerint a tegnap megszavazott előterjesztés számos, a valós történéseknek ellentmondó állítást tartalmaz.

A sikló építéséről szóló szerződés felmondása nemcsak a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Sikló-Beruházó Kft. közös tulajdonában lévő projektcég, a Gellérthegyi Sikló Kft. értékét devalválja súlyosan, de a Gellért-hegy lakosságát is beláthatatlan időre megfosztja attól, hogy a városrészből kitilthassák a negyed közúthálózatát megterhelő, súlyosan környezetszennyező buszforgalmat – írták.

A tájékoztatás szerint a Gellérthegyi Sikló Kft. megújult befektetői háttérrel tavaly látványosan felgyorsította a beruházás előkészítését. Az érintett kerületek vezetésének kéréseit is figyelembe véve új műszaki és látványtervek készültek, a fejlesztés új építési, valamint környezetvédelmi és közúthatósági engedélyt kapott. Emellett a projekttársaság a fejlesztés megvalósításához szükséges finanszírozási hátteret is megteremtette. A tervezés során tekintetbe vették, hogy a siklónak képesnek kell lennie teljes egészében kiváltani a Gellért-hegyre irányuló összes tömegközlekedési eszközt és a turistabusz-forgalmat. A beruházás meghiúsulása közvetlen anyagi kárt okoz Budapestnek is, mert a főváros elesik a Gellérthegyi Sikló Kft. által fizetendő egyszeri 500 millió forintos földhasználati díjtól, valamint a projekttársaság által ezt követően 50 éven keresztül fizetendő évi 250 millió forintos díjtól – áll a közleményben.

Mégsem épül meg közös beruházásban?

Fotó: Közit Zrt.

A beruházó cég kitért arra is, hogy a főváros jelenlegi vezetése a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntését megelőzően számos alkalommal fejezte ki hivatalos formában a támogatását a sikló megvalósításával kapcsolatban.

A Gellérthegyi Sikló Kft. a történések, valamint az eddigi ráfordításokból és a remélt haszon elmaradásából fakadó veszteségek mérlegelését követően tulajdonosaival, a szintén kárt szenvedett Budapesti Közlekedési Központtal és a magánbefektetőkkel egyeztetve dönt a további lehetséges jogi lépésekről – közölték.

A Fővárosi Közgyűlés tegnap döntött arról, hogy a fővárosi önkormányzat eláll a Gellért-hegyi sikló és az alsó állomásnál tervezett autóbusz-parkoló megépítésére vonatkozó 2009-es szerződéstől. Az elállást azt indokolták, hogy a szerződés hatályba lépésétől számítva több mint tizenhárom év telt el anélkül, hogy a szerződés szerinti beruházás megvalósítását szolgáló érdemi kivitelezési munkák egyáltalán megkezdődtek volna, és a beruházás eredeti műszaki tartalmától történő eltérés miatt a szerződésben foglaltak teljesítése a beruházó érdekkörében felmerülő okból a továbbiakban már nem is lehetséges.

Mindezekre, valamint a jogszabályi környezet lényeges megváltozására és a szerződés gazdasági egyensúlyának felbomlására tekintettel a fővárosi önkormányzatnak a továbbiakban nem áll érdekében a szerződés fenntartása – olvasható az előterjesztésben.