Gerillaakciót szervezett a jogosulatlan idegenvezetés kiszűrésére a MISZ

Forrás: turizmus.com

 2023. február 15. 17:01

A Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége (MISZ) már megalakulása óta törekszik a külföldiek által végzett jogosulatlan idegenvezetés visszaszorítására, és legutóbbi két hónapos figyelemfelhívó akciójukkal a tettek mezejére is léptek.

Bár régebben is volt, és ma is van jogszabály, amely előírja, hogy az idegenvezetés engedélyhez kötött tevékenység, de nincs kijelölve a hatóság, amely ezt ellenőrizni köteles, és a jogsértőket szankcionálja. Jelenleg is számtalan ide látogató külföldi csoportnak tart idegenvezetést saját csoportkísérője, nem ritkán a turistabusz sofőrje Budapesten, jogosulatlanul – vázolta a helyzetet Caesar Éva, a MISZ alelnöke. A szövetség szerint ez a magatartás, amellett, hogy jogsértő, és Magyarországot gyakran nem az érdekeinknek megfelelő színben tünteti fel, még jelentős kárt is okoz a magyar nemzetgazdaságnak. "Kevesebb a devizabevétel, és kevesebb adó folyik be!" – mutatott rá a szakember.

Engedéllyel rendelkező magyar idegenvezető nélkül aligha valósulhatnak meg a turizmus fontos célkitűzései: az országimázs építése, a turisták visszatérési kedvének és költési hajlandóságának ösztönzése – tette hozzá.

A MISZ tapasztalatai alapján a pandémia után a jogosulatlan idegenvezetés aránya nem csökkent, hanem növekedett, ezért decemberben és januárban két hónapos figyelemfelhívó akciót szerveztek tagjaik és más idegenvezető kollégák bevonásával.

"Készítettünk egy felhívást Friendly Warning, azaz barátságos figyelmeztetés címmel, majd figyeltük a csoportokat a Hősök terén és a Várban. Elsősorban a szomszédos országokból érkeztek, voltak csoportok EU-országokból, és az EU-n kívülről is. A csoportkísérőt megszólítva hamar kiderült, hogy nincs velük helyi idegenvezető. Felhívtuk a figyelmüket arra, hogy illegális tevékenységet végeznek, megsértve a magyar jogszabályokat, és átadtuk a felhívásunkat. Ezen túlmenően felkerestük a küldő irodákat, és az ő figyelmüket is felhívtuk a jogszabályi kötelezettségre. Fotókkal támasztottuk alá a csoport budapesti jelenlétét. Kilátásba helyeztük, hogy további jogsértés esetén mindkét ország illetékes hatóságához fordulunk. Akciónk során összesen 20 alkalommal (alkalmanként két órán át) mintegy 30 illegális esetet szűrtünk ki" – osztotta meg az alelnök az akciósorozatuk mérlegét.

Akcióban a MISZ tagjai: Friendly Warning-gal tudatták, hogy az idegenvezetés engedélyköteles Magyarországon

Fotó: MISZ

Caesar Éva pozitív fejleménynek tartja, hogy figyelmeztető tevékenységük hírére több küldő irodánál megszaporodtak a magyar idegenvezető iránti felkérések. Véleménye szerint ez igazolja akciójuk sikerét, továbbá bizonyítja, hogy az EU legtöbb országában magától értetődő követelmény a helyi guide alkalmazása. Sőt, tudomásuk szerint például Spanyolországban és Hollandiában tavaly óta még sűrűbben ellenőrzik a jogosultságot.

"Ugyanakkor tudjuk, hogy az akció sikere csak időleges lehet, amennyiben az engedély nélküli idegenvezetést folytatók rájönnek, hogy a figyelmeztetést nem követi felelősségre vonás, azaz büntetés" – tette hozzá.

Mint az alelnöktől megtudtuk, a Magyar Turisztikai Ügynökséggel való együttműködésük eredményeképpen várják, hogy a két idegenvezetői szakmai szervezet, a MIE és a MISZ által megfogalmazott javaslatcsomag alapján elkészüljön a vonatkozó jogszabály-tervezetet, amely reményeik szerint még a tavaszi időszakban a Parlament elé kerülhet. Az új jogszabály Caesar Éva tájékoztatása szerint meghatározza majd az idegenvezető fogalmát, szabályozza többek közt a tevékenységét, jogosultságát, képzését, a hatóság által gyakorolt közterületi ellenőrzést, az illegális idegenvezetés szankcionálását, valamint az ehhez szükséges új, QR-kóddal ellátott idegenvezetői igazolványok bevezetését. A szabályozástól azt várják, hogy pozitív változásokat hoz majd a magyar idegenvezetők számára a piacon.