Az ennivalón spórolnak a németek, nem az utazáson

Forrás: turizmus.com

 2022. július 22. 12:13

Érdekes eredményre jutott a GfK piackutató cég Németországban: az infláció miatt az alapvető fogyasztási cikkek, mint például az élelmiszerek vagy a testápoló termékek esetében, összébb húzzák a nadrágszíjat a fogyasztók, az utazáson azonban ezen a nyáron – még – nem spórolnak.

A magas infláció Németországban is megváltoztatta a lakosság nagy részének fogyasztási szokásait. A preferenciák alakulását vizsgálva a GfK piackutató cég érdekes eredményre jutott – írja az rnd.de a dpa hírügynökség híre alapján.

A felmérés eredménye szerint az alapvető fogyasztási cikkek iránti kereslet január és május között jelentősen visszaesett. Húsból és húskészítményekből 8,2 százalékkal, friss gyümölcsből és zöldségből 8,5 százalékkal, pékáruból pedig 7 százalékkal kevesebb fogyott. A testápolási cikkek esetében ugyancsak számottevő keresletcsökkenés figyelhető meg.

De nemcsak kevesebbet vásároltak ezekből a termékekből a fogyasztók, hanem gyakrabban is éltek az akciókkal, valamint gyakrabban vásároltak sajátmárkás termékeket is. A sajátmárkás cikkek részesedése 34,6 százalékkal emelkedett az első negyedévben. A vásárlási döntés során jelenleg a németek több mint egyharmada számára az ár a legfontosabb szempont.

Gyümölcsből és zöldségből is kevesebbet vásárolnak a német fogyasztók

Fotó: 123rf.com

Ezzel szemben az utazások iránti kereslet eddig teljesen másként alakult. Az emberek ezen a területen nagy lemaradást akarnak bepótolni a több mint két évnyi pandémiás időszak után. A szabadidős célú magánutazások foglalási adatai ezen a nyáron hasonlóak a 2019. évihez, sőt részben még magasabb is ezek száma.Ez biztató hír a magyarországi turisztikai szolgáltatók számára, mivel Németország hazánk egyik legfontosabb küldőpiaca, az év első hat hónapjában vidéken a német turisták foglalták a legtöbb vendégéjszakát, míg Budapesten a britek után a második helyen álltak a Nemzeti Turisztikai Szolgáltató Központ adatai szerint.

Érdekesség, hogy a piackutatók szerint a német fogyasztók lemaradásban voltak a ruhavásárlás terén is, de ezekből a termékekből a kedvezőbb árúakat vásárolták a vizsgált időszakban. Megfigyelhető, hogy a ruházati kereskedők próbálták elkerülni a drágulást, ezért az átlagárak valamivel a 2019-es szint alatt maradtak.