Mobil konyha, ostorosgarnéla, fertőtlenítés – így kényeztette a szakma a Giro csapatait

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2022. május 09. 14:07

A szurkolóknak maradandó pillanatokat, a szakmabelieknek pedig kifejezetten izgalmas feladatot adott a 2022-es Giro d'Italia három hazai szakasza. A Nagy Rajt után a csapatokat fogadó szállodákat és utazási irodát kérdeztük a versenyzők kiszolgálásával kapcsolatos kulisszatitkokról.

A nagyszabású nemzetközi sporteseményeknek köszönhetően Magyarországnak egyre nagyobb rutinja van a világ élvonalába tartozó sportolók és csapataik kiszolgálásában. Az elmúlt héten kiderült, hogy hiába sztárok, az országúti kerékpározás klasszisai kifejezetten „könnyű", allűröktől mentes vendégek, akik elsősorban a szigorú étkezési előírások betartása, valamint nyugalmuk biztosítása terén várnak az átlagosnál figyelmesebb kiszolgálást házigazdáiktól. A versenyzők meglehetősen kötött előírások szerint, a szervezők ellenben az olasz „dolce vita" szellemiségében töltötték el a verseny első napjait Magyarországon, az őket kiszolgálók sok munkáról, ám kifejezetten jó hangulatról számoltak be szerkesztőségünknek.

 

Pörgős programot kaptak a VIP-csapatok

Három VIP-csoportot kísért a kerékpáros körverseny hazai szakaszai alatt a Mauri Utazási Iroda. Két nagy szponzor képviselői mellett a harmadik csoportot olyan prominens résztvevők alkották, mint például Mauro Vegni versenyigazgató és a verseny egyéb topmenedzserei.„Vendégeink folyamatosan követték a versenyt, kint voltak a rajtoknál, mentek a befutókra, a köztes időben pedig várost néztek, kerékpároztak, hajóztak, a Széchenyi fürdőben lazítottak, és közben megismerkedtek a magyar gasztronómiával" – mesélt VIP-csoportjaik programjáról Pánczél Zita ügyvezető.

A résztvevők május 3-án, vagy május 4-én érkeztek, és május 8-ig élvezték gondoskodásukat. A szállást a szervezők intézték számukra, minden egyéb (vagyis a teljes „hospitality") a Maurira hárult. A program rendkívül pörgős volt, hol kerékpáros városnézést szerveztek számukra, hol az olaszok saját habzóborát szállították behűtve a hajón elköltött vacsorához. A kiemelt vendégek egy része a budapesti gyorsasági napon a percenként induló versenyzőket követő, ún. „race car"-ban izgulhatta végig a futamot, ezt is a Mauri szervezte le számukra.

„Rengeteg apró feladat volt, de minden percét nagyon élveztük, egyrészt, mert magunk is nagyon szeretjük a kerékpározást, másrészt, mert az olaszok nagyon jókedvű és laza vendégek, akikkel öröm együtt dolgozni" – nyilatkozta lapunknak az ügyvezető.

Budapest látványosságait is megismerhették a versenyt a képernyőkön követő nézők milliói

Fotó: MTI / Varga György

A visszajelzések mind a programok lebonyolítását, mind a várost illetően nagyon pozitívak: nemcsak a szervezés, de élhetősége és a sok zöld felület miatt maga Budapest is nagyon tetszett a résztvevőknek.

 

Óriási élet folyt a szállodai parkolókban

Az Aquaworld Resort Budapest három csapatot fogadott, a versenyzők és a háttérszemélyzet több mint 60 szobát foglalt le a szállodában a hét elejétől szombatig, átlagosan 5 vagy 6 éjszakára. „A mintegy 90 résztvevő az átlagosnál több figyelmet igényelt, de olyan különleges kérésük nem volt, ami nagyon megbolygatta volna az életünket" – nyilatkozta lapunknak Sívó Roland, a létesítmény igazgatója.

Míg a kiszolgáló személyzet, a szerelők és a menedzserek a szálloda kosztját fogyasztották, a versenyzők étkeztetését a csapatok külön intézték. Ételeiket saját séfjük táplálkozási tanácsadó segítségével, a magukkal hozott mobil konyhában készítette el, az alapanyagok – színhúsok, halak, zöldségek, gyümölcsök – beszerzésében két csapat kérte a szálloda segítségét. A versenyzők masszírozását szintén saját személyzet végezte, ahhoz csak törölközőket és lepedőket igényeltek. A higiéniára vonatkozóan nem volt külön kérésük, a maszk csak a versenyzők számára volt előírás, viszont takarítás után az egyik csapat rendszeresen kifertőtlenítette a szobáikat a magukkal hozott berendezéssel. A csapatok itt léte alatt a parkolóban nagy élet folyt, sátrakat állítottak fel és itt végezték a kerékpárok lemosását, karbantartását.

Az Aquincum Hotel parkolójában is nagy élet folyt, itt végezték a kerékpárok lemosását, karbantartását

Fotó: M4Sport.hu

Az Aquincum Hotel Budapestet négy csapat választotta szálláshelyéül a verseny ideje alatt. Hogy ez pontosan hány szobát és hány vendéget jelent, Philippe Mahuas szállodaigazgató nem oszthatta meg lapunkkal, annyit azonban elárult, hogy a versenyzők mellett szurkolók, újságírók, szervezők, szponzorok és partnerek is megszálltak náluk. A versenyzők szinte csak a szobájuk és az étterem között mozogtak, a logisztikai platform pedig minden csapat és partner számára a parkoló volt. Az összes kapcsolódó ügyfél igénybe vette a River Bar és az Aronia Spa szolgáltatásait, valamint a tárgyalótereket a megbeszélések és sajtótájékoztatók során.

A kerékpárosok táplálkozására kemény követelmények vonatkoztak, az étkezések és az eligazítások ideje szintén szigorú menetrend szerint zajlott. „Gondoskodtunk róla, hogy a szálloda belső terei biztosítsák számukra a nyugalmat, magánéletük zavartalanságát" – beszélt az egyik kiemelt feladatukról a szállodaigazgató. A Covid-intézkedéseken kívül, a csapat környezetével kapcsolatban nem voltak különleges követelmények a versenyzők védelmére.

Philippe Mahuas, az Aquincum Hotel szállodaigazgatója beszélget a parkolóban a náluk megszálló Giro-vendégekkel

Fotó: m4sport.hu

Vidéken, az Ensana Thermal Hévíz három csapat versenyzőinek és az őket kísérő stábtagoknak (csapatvezetők, edzők, orvosi személyzet, masszőrök, szerelők, szakácsok, valamint a kamionok és kísérőautók sofőrjei) nyújtott szállást. Ezenkívül egy TV-stáb, valamint a nemzetközi sajtó képviselői foglaltak náluk szobákat, összesen 103 személy. A vendégek szállást és étkezést vettek igénybe a ház szolgáltatásai közül.„A speciális igények között a napi büfékínálaton felül igényelt extra alapanyagok és ételek (pl. általuk hozott saját tészta, zöld zebra paradicsom, fehérlábú ostorosgarnéla, illetve entrecôte ratatouille-val), a hidegcsomagok mellé kért 15 kg jég szerepelt. Az egyes csapatok különtermeket, masszázshelyiséget, kamion- és buszparkolót, extra áram- és vízvételi lehetőséget kértek" – beszélt a különleges igényekről Henrik István szállodaigazgató.

A biztonsági intézkedések fő elemei közé az értékek megóvása, illetve a versenyzők egészségének megőrzése tartozott. Fontos szempont volt a Covid-szabályozás betartása (maszkhasználat, kézfertőtlenítő), egy csapat például minimálisra kívánta csökkenteni a munkatársakkal történő érintkezést, ezért nem kértek takarítást a szobákban, illetve különteremben étkeztek.

 

Tömegek szurkoltak az útvonal mentén

Az első, Magyarországot érintő háromhetes országúti kerékpáros körverseny hazai szakaszait övező érdeklődés minden képzeletet felülmúlt. A péntek déli időpont ellenére május 6-án a Hősök terén és az Andrássy úton tömegek várták a rajtot, akárcsak a nap végi befutót Visegrádon.

Minden várakozást felülmúlt a magyar lakosság érdeklődése

Fotó: MTI / Vasvári Tamás

A kerékpáros körverseny láthatóan felcsigázta az embereket, a szombati és a vasárnapi rajtot és befutót is rengeteg érdeklődő várta, de szinte a teljes útvonalon ott sorakoztak a világklasszisokat közelről látni vágyó sportrajongók.

„Városunk forgalmán egyértelműen érződött a kerékpáros körverseny hatása, a vasárnap esti foglaltság meghaladta a máskor szokásost" – mondta lapunk megkeresésére Rádóczy Andrea, az MSZÉSZ Balatoni régiójának vezetője, a Hotel Golden Lake Resort igazgatója. Szállodájukban a szervezők és a szponzorok részéről is voltak szobafoglalások, Svájcból és Szlovéniából érkeztek egyéni vendégek a körverseny kedvéért.

Az egyéni érkezésekkel kapcsolatban több érintett település szolgáltatóját megkérdeztünk, de elmondásuk szerint a verseny kedvéért Magyarországra érkező egyéni vendégeket nehéz beazonosítani. Az biztos, hogy az elmúlt hétvége – a többi májusi hétvégéhez hasonlóan – foglaltság szempontjából Budapesten és több vidéki városban kifejezetten erős volt, a verseny útvonala mentén fekvő települések pedig zsúfolásig megteltek a szurkolókkal. Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos értékelés szerint legalább negyedmillió ember biztatta a mezőnyt útközben.