Giro-lázban ég Kaposvár, ezeken a helyeken szurkolhat a Balatonnál

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. május 04. 15:42

A fő tér burkolatában elhelyezett emlékkő idézi a jövőben, hogy Kaposvárról rajtol el május 8-án a Giro d' Italia kerékpárverseny harmadik etapja. Giro-rózsaszínbe öltöznek az elkövetkező napokban azok az nyugat- és észak-balatoni települések is, amelyeken átszáguldanak bringasport legjobbjai.

Hetek óta ébren tartja a kaposváriak érdeklődését a város önkormányzata, a somogyi megyeszékhelyen nincs olyan nap, amelyen ne történne valami látványos, többször az aktív turizmust is népszerűsítő esemény. Április 28-án például a város Kossuth terén pattant szobabicikli-nyeregbe vagy kéttucatnyi amatőr sportoló – köztük a város több előkelősége  –, hogy spinning kerékpáron tekerjék le a Giro 3410 kilométerét.

"A városmarketing, a turizmus szempontjából rendkívül jelentős esemény ez a verseny. Gondoljunk csak arra, hogy május 8-án a világ 160 országában, több száz millió tévénéző előtt tárulnak fel Kaposvár  látnivalói, értékei, szépségei" –  fogalmazott a rendezvény egyik leglátogatottabb előeseményén Szita Károly polgármester.

A Kaposvárról elstartoló csapat Nagykanizsán és Zalakaroson át érkezik a Balatonhoz, ahol a helyi lakosokat és a verseny idejére Balatonra utazókat is számos kísérő rendezvény várja.

Zalakaroson kétnapos fesztiválra hivatalosak a drukkerek, a Keszthely-Hévíz körforgalomnál Giro-rózsaszín sütemények és piknik italok várják az érdeklődőket. A Festetics Kastélymúzeum parkjában tartózkodók azt is megfigyelhetik, hogy miként történik helikopterről és drónokról a verseny tévéközvetítése, Gyenesdiáson BMX-esek és SUP-osok várják a mezőnyt és a szurkolókat, Badacsonytomajban még traktorpáholy magasságából is drukkolhatunk. A Giro-mezőny Tihanyon át a 71-es főúton teker majd be Balatonfüredre várhatóan délután 5 és fél 6 óra között. A délelőtt 10 órakor kezdődő sportünnepen többek közt Giro-falon fotózkodhatnak a résztvevők, fél 4-től 5-ig mások mellett utcazenekar szórakoztatja a  bringások célba érkezésére várakozó sokaságot.A Giro d' Italia kerékpáros körverseny résztvevői három hét alatt járják be Olaszországot, de a verseny közelgő, sőt, távolabbi országokat is érinthet. Az egye etapokat síkszakaszon futó sprinthajrával, hegyi sprint- vagy hegyi befutóval teljesítik a versenyzők.