Gödöllő okostelefonon

 2014. március 24. 15:26

Okostelefonnal vagy tablettel a kézben járhatják ezentúl végig Gödöllő nevezetességeit a turisták. Az offline is használható QR-kóddal letölthető Gödöllői séta digitális városnéző program audiovizuális módon, hanggal és szöveggel mutatja be a nevezetességeket.

A Gödöllői séta 24 élménypontot tartalmaz, a város legfontosabb látnivalóit fűzve egy másfél óra alatt végigjárható útvonalra. A város szimbólumaként ismert Gödöllői Királyi Kastélyon kívül a Gödöllő barokk műemlékei - Királydombi Pavilon, Testőrlaktanya, Hamvay-kúria, Református templom, Mária-oszlop, Barokk Kálvária és Barokk falikút XVIII. századot idéző, részletes  története sorra feltárul az okostelefon segítségével. Végigjárhatók a Sisi-emlékhelyek: a neki szentelt emlékkiállítás a kastélyban, az Erzsébet-park, ahol szobra áll az emlékére készült sziklahalom előtt, a nevét viselő főtéri Erzsébet Királyné Szálloda és étterem. A város történetében jelentős személyekről - a kastélyt építtető Grassalkovich I. Antal és a Gödöllői Művésztelep megalapítója Körösfői-Kriesch Aladár – a tiszteletükre állított szobrok kapcsán esik szó, csakúgy, mint a híres Gödöllői Jamboree-ról a Cserkész szobor előtt. Megelevenednek a város jelképei: a Pelikános kút és az Európában egyedülálló Világbéke Gong. A sétával eljuthatunk a Főtérre és a Művészetek Házához is, melynek összes aktuális és tervezett programja azonnal megjelenik a képernyőn, ha erre van igény.

A séta még három, Gödöllői környéki turisztikai attrakcióra is felhívja a figyelmet és látogatásra invitál: bemutatásra kerül a  Lázár Lovaspark, a Hungaroring és Aquarena vízipark Mogyoródon.

A séta szövegét a TTF Turisztikai Tevékenység Fejlesztési Nonprofit Kft., a Turisztikai Egyesület Gödöllő tagja állította össze, a mai trendeknek megfelelő turisztikai szoftver kifejlesztését a MTA SZTAKI eLearning Osztálya  végezte el.  A Guide@Hand néven ismert szoftvert már eddig is több hazai- és nemzetközi díjjal jutalmazták.

A Guide@Hand abban különbözik a hasonló szoftverektől hogy rendelkezik egy eseményajánló résszel is, mely lehetővé teszi, hogy a séta útvonalában szereplő intézmények programjai is bemutatásra kerüljenek. Ugyanakkor alkalmas tárlatvezetéshez és rendezvény-szervezéshez, amikor is az okostelefonon - mintegy elektronikus műsorfüzetben - megjeleníthető az adott rendezvényre  (konferencia, fesztivál, kiállítás)  vonatkozó összes információ, az események, előadók, kiállítók, szponzorok.  Ezentúl abban is segít a rendezvényszervezőnek, hogy a forgatókönyvet  napra bontva, idővonal szerűen  maga előtt lássa.

A Gödöllői séta angol nyelvű változata még a turisztikai főszezon előtt elérhető lesz, a magyar nyelvű változat már letölthető a Turisztikai Egyesület Gödöllő honlapjáról: www.turizmusgodollo.hu illetve az alkalmazásboltokból: App Store, Google Play Áruház (Turisztikai Egyesület Gödöllő)