Nem érintik a görög erdőtüzek a magyarok által kedvelt úti célokat

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 12. 18:17

Korábban sosem látott mértékű erdőtüzek tombolnak Görögországban. A hazai kiutaztatók szerint a Magyarországról szervezett formában elérhető nyaralóhelyekre továbbra is biztonságos az utazás.

Jelenleg is közel 60 helyszín áll lángokban Görögországban, a tűzoltók többek között Évia szigetén, Athén és Olümpia környékén is küzdenek a lángokkal.

A legtöbb görögországi chartert üzemeltető, 7 szigetre és 2 szárazföldi úti célra utaztató IBUSZ Kft. szerint a magyarok által kedvelt úti célokat szerencsére nem érintik az erdőtüzek. Kinti idegenvezetőik szerint a nyaralóhelyeken rend és béke van, sem csoportjaik, sem egyéni utasaik nem tartózkodnak a lángokkal küzdő helyszíneken. Az egyetlen kivétel Rodosz, ahol múlt héten a Pillangók völgyében ütött ki bozóttűz, ezt azonban néhány óra leforgása alatt megfékezték. Az ide induló fakultatív programok néhány napig értelemszerűen nem indultak el. Ezenkívül az utasoknak csak a néhány órás víz- és áramkimaradások okoztak kellemetlenséget.

 

IBUSZ: zavartalan nyár, bizonytalan ősz

„Az áramkimaradások oka ráadásul nem a tüzekben, hanem a nagy melegben és a görög elektromos hálózat fejletlenségében keresendő, mely nem bírta a légkondicionáló berendezések extra terhelését. Életveszélyről, szállodai kiköltözésről tehát Rodoszon sem volt szó, csak kényelmetlenségről, az emiatt érkező panaszokat idegenvezetőink kezelték” – nyilatkozta lapunknak Komora Zoltán vezérigazgató-helyettes.

A tűzzel jelenleg is küzdő városok elsősorban az őszi körutazások során számítanak kedvelt úti célnak, ezek a programok pedig még csak most formálódnak. Az őszi időszakot az túraszervezők és az utasok részéről egyaránt a teljes bizonytalanság jellemzi, ami elődlegesen nem a tűzesetekkel, hanem az esetleges negyedik hullámtól való félelemmel van összefüggésben.

Görögországban hetek óta pusztítanak az erdőtüzek, amelyek megfékezésében az Európai Unió és számos ország is próbál segíteni a görögöknek

Fotó: 123rf.com

Biztonságban indulnak a Grand Tours programjai

Zavartalanul pihennek a Grand Tours vendégei is a görög nyaralóhelyeken. A főprofilként autóbuszos nyaralásokat szervező utaztatónak főként Sithoniaban, Paraliaban, az Olymposzi Riviérán, Korfun, Zakinthoszon és Kefalóniában vannak utasai, jelenleg futó desztinációikat a katasztrófa nem érinti.

„Elképzelhető, hogy a helyzet a napokban változni fog, eddig azonban az athéni fakultatív kirándulásainkat is sikeresen le tudtuk vezényelni” – mondta Nagy Éva tulajdonos-ügyvezető megkeresésünkre.

A tüzek által leginkább sújtott Éviára a hazai utasok közül kevesen mennek, nekik sincsenek a szigeten utasaik. Egyetlen buszuk kényszerült néhány órás várakozásra az elmúlt hetekben egy bozóttűz miatt, amikor az evzoni határátkelőt a hatóságoknak néhány órára le kellett zárniuk. Az utasoknak kellemetlenséget az ő tapasztalataik szerint is elsősorban a nagy meleg miatti áramkimaradások okozzák.

„Az érdeklődők felé is azt kommunikáljuk, hogy aggodalomra nincs ok, minden meghirdetett utazásunk elindul és biztonságos” – tette hozzá az ügyvezető.

A tűzzel jelenleg is küzdő városok elsősorban az őszi körutazások során számítanak kedvelt úti célnak, köztük van ókori olimpiai játékok helyszíne, Olümpia is

Fotó: 123rf.com

Bízik a zavartalan körutazásban a Proko Travel

Folyamatosan tartja a kapcsolatot a kinti partnereikkel, szállodákkal és idegenvezetőkkel a görög tüzek kapcsán a Proko Travel, melynek augusztus 23-án indul Az ókori Hellász szépségei elnevezésű körutazása.

„A kinti állapotok gyorsan változnak – itt eloltanak egy tüzet, máshol új indul –, de jelen állás szerint nem jelent veszélyt az utazásunk megvalósítására a sajnálatos természeti katasztrófa. Ha romlik a helyzet, természetesen felmerülhet szálláscsere, vagy útvonalmódosítás, de ezek egyelőre nem aktuálisak” – jelentette ki Prónay Bence ügyvezető.

Az utazási iroda bízik benne, hogy az indulásig hátra lévő időszakban a görög hatóságoknak sikerül megfékezniük a lángokat.

A szakember a múlt heti, személyes látogatása kapcsán sem észlelt problémát. Elmondása szerint talán csak a horizont nem volt olyan élesen kivehető a tengerpart vonalában, mint normál esetben, feltehetően a levegőben lévő por megnövekedett koncentrációja miatt. A levegő minőségében ugyanakkor nem éreztek problémát.

 

Athén veszélyben?

Az általunk megkérdezett utazási irodáknak jelenleg sem csoportjuk, sem idegenvezetőjük nincs Athénban, így az ottani turistáskodás feltételeiről nem tudtak felvilágosítást adni. Korábbi sajtóhírek szerint ugyanakkor az athéniakat a mérgező füstök miatt felszólították az otthonmaradásra.