Görög nyitás: még nem drágultak az utak itthon, de csak idő kérdése

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2021. március 25. 15:21

Ha elfogynak a hazai túraszervezők által lekötött garanciális szálláshelyek, vélhetően csak a tavalyi árnál jóval drágábban és jelentős kompromisszumok árán lehet idén Görögországba utazni a turizmus.com-nak nyilatkozó utaztatók szerint.

A görög turisztikai miniszter március 18-i bejelentése után – amelynek értelmében az ország május 14-én megnyitja határait a koronavírus ellen beoltott, valamint a negatív teszteredményt felmutató külföldiek előtt – nemzetközi viszonylatban drasztikusan megnőtt az érdeklődés a görög nyaralóhelyek iránt.

A bejelentés itthon is éreztette hatását. Komora Zoltán, az IBUSZ Kft. vezérigazgató-helyettese arról számolt be, hogy a hír hallatán még többen véglegesítették foglalásaikat, illetve új ügyfelek is kifejezték érdeklődésüket, sok foglalás született az elmúlt napokban.

A görög szigetekre, illetve szárazföldi üdülőterületekre a bejelentés előtt is nagy volt az érdeklődés az irodánál, és – nagyrészt a „0” forintos előlegfizetési akciónak köszönhetően – magas volt a foglalások száma is, csakúgy, mint a korábbi években. Az IBUSZ összes nyári foglalásának mintegy 60 százaléka görög úti célra érkezik, de az is tény, hogy az idei foglalási állomány az ilyenkor szokásosnak csupán a 45 százaléka, tehát a bizonytalanság nagyon érezteti hatását.

Fogy a kedvező áron elérhető kapacitás

A görög nyaralóterületek nemcsak a magyar utasok körében közkedveltek. „Görög partnereink már télen jelezték, hogy Nyugat-Európából és Nagy-Britanniából nagy tömegű megrendelés érkezik, ami együtt jár az árak emelkedésével. Újra megerősítették, amit korábban már jeleztek: ha nem véglegesítjük a lekötött kapacitásainkat, nem garantálják számunkra sem a férőhelyeket, sem az árakat. Mi továbbra is bízunk abban, hogy legkésőbb júniusban elindulhatnak a charterjáratok és a buszok is Görögországba, ezért korábban lekötött garanciális férőhelyeink foglalásait véglegesítettük, így az árainkat jelenleg tartani tudjuk. Ha azonban a garanciálisan lekötött férőhelyek elfogynak, akkor az új foglalásokat vélhetően már csak magasabb áron tudjuk beszerezni és értékesíteni” – nyilatkozta Komora Zoltán.

Az IBUSZ újdonsággal is készül az idei nyárra: ha minden jól megy, Lefkada szigetére elsőként indítanak charterjáratot. A már megszokott és ismert szigetek mellett, egy év kihagyás után a Peloponnészoszi-félszigetre is terveznek utakat.

Az IBUSZ elsőként indítana járatot ezen a nyáron Lefkada szigetére

Fotó: 123rf

 

Sok last minute-foglalásra számít az Anubis

„A görög desztináció iránt az Anubisnál hagyományosan nagy az érdeklődés. Az ország – unión belüli célpontként – a nyitás után várhatóan kiemelten népszerű lesz. Az ügyfelek is jól tudják, hogy ha a kormányok engedélyezik az utazásokat, Görögország és Spanyolország az elsődleges úti célok között lesz, de kedvezőbb árai miatt a kettő közül a görög úti célok iránt nagyobb az érdeklődés” – mondta érdeklődésünkre Ahmed Bahgat, az Anubis ügyvezető igazgatója.

Hozzátette azt is, hogy a hír után a hazai piacon nem éreztek nagy mozgást, mindenki azt várja, hogyan alakulnak az oltási programok és ezzel párhuzamosan az utazási lehetőségek, ezért véleménye szerint a last minute-foglalások lesznek az idén jellemzőek.

Az árakat és a kapacitást a hír nem befolyásolta, hiszen a görög bejelentés nem kapcsolódik az egyes EU-országok azon döntéséhez, miként engedélyezik a ki- és beutazást országaikba. Így valójában csak motivációt ad az utazásra, de sem az árakban, sem a kapacitásban nem okoz változást – vélekedett a szakember.

 

Továbbra is óriási az utasok bizonytalansága

Örömmel fogadták a görögországi jó híreket a Personal Tours utasai is. „Mivel azonban a külföldi utazásokban érdekeltek nagy része messze áll az oltások időpontjától, és a bizonytalanság továbbra is óriási, a foglalások intenzivitásáról sajnos nem beszélhetünk. Az látszik, hogy a 19 500 forintos PCR-teszteket a többség nem  akarja vállalni, hiszen az egy család esetében akár a 100 000 forintos összeget is elérheti. A helyzet nálunk a hír megjelenése után sem változott, új, tényleges foglalások csak kis számban érkeztek, egyelőre a tavaly kiállított vouchereket szeretnék beváltani az érdeklődők” – mondta Bajai Ágnes ügyvezető.

A voucherek beváltásának határidejét a bizonytalan helyzethez igazodva folyamatosan változtatják, ami nagyban nehezíti munkájukat. A járványhelyzet javulásában bízva az utak kockázatmentes lekötésére biztatják utasaikat, hiszen a módosított lemondási feltételeik szerint azok az indulás előtt 30 nappal díjmentesen lemondhatók, ráadásul jelenleg még mindig 0 forintos előleggel és akciós, előfoglalási áron lehet náluk foglalni.

Az iroda a garanciális és lekéréses szállásokra vonatkozó szerződéseket még az ősz folyamán megkötötte külföldi partnereivel, az apartmanházak és szállodák tulajdonosaival. A 26 évre visszatekintő, jó partneri viszony miatt ez számukra idén sem okozott nehézséget, miközben tény, hogy a jó szezon ígérete az árakon is meglátszik, a görög tulajdonosok több esetben irreálisan megemelték a garanciák árait.