Így utazhatunk Görögországba május 14-től

Forrás: turizmus.com

 2021. május 14. 16:40

Görögországba a magyar utazók angol vagy görög nyelven kiállított oltási igazolással, vagy 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel karantén nélkül léphetnek be. A görög hatóságok minden, Magyarországon használt vakcinatípust elfogadnak.

Május 14-től az alábbi szabályok érvényesek a beutazókra – írta Susanna Kirner helyi magyar idegenvezető egy zárt szakmai Facebook-csoportban, a görög nagykövetséggel egyeztetett információkra hivatkozva.

Az EU, a schengeni térség és bizonyos nevesített országok állampolgárai, valamint az ott állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező személyek karantén nélkül utazhatnak be Görögországba, amennyiben okmánnyal igazolják beoltottságukat, vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet mutatnak be.

Fontos, hogy a második oltás beadása után el kell telnie 14 napnak a beutazásig, hogy elfogadják az oltási igazolványt. Ezenkívül az állami szerv által kiállított igazolásnak angolul is tartalmaznia kell a következő információkat: a beoltott személy teljes neve, az alkalmazott vakcina típusa, a beadott adagok száma és időpontja. Ezen kritériumok miatt a magyar védettségi igazolványt – amely nem tartalmazza sem a vakcina nevét, sem a második dózis beadásának idejét – jelenleg nem fogadják el.

Jó hír azonban, hogy a görög hatóságok minden, Magyarországon használt vakcinatípust elfogadnak, így vagy angol, vagy görög nyelvre lefordított oltási igazolással igazolhatjuk, hogy megkaptuk mindkét oltást.

gorogorszag_123rf

A belépéskor angol, vagy görög nyelven kiállított oltási igazolással tudjuk igazolni, hogy megkaptuk az oltást

Fotó: 123rf.com

Fontos megjegyezni azonban, hogy az ellenanyag-vizsgálat után kiállított védettségi igazolást nem fogadják el a beutazásnál.Oltási igazolás hiányában a beutazóknak 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet kell bemutatniuk. Az angol nyelvű vizsgálati eredményen fel kell tüntetni a tesztelt személy nevét, a személyazonosító igazolványának, vagy útlevelének a sorszámát. Öt év alatti gyermekektől nem kérnek PCR-tesztet.

A bemutatott negatív PCR-teszt vagy oltási igazolvány ellenére előfordulhat, hogy gyorstesztet, esetleg PCR-tesztet végeznek el az országba közúton és légi úton érkező utasokon. Akinek a gyorstesztje pozitív eredményt mutat, és közúton érkezik, nem engedik belépni az országba, kivéve ha az állandó tartózkodási helye Görögországban van.

A pozitív tesztet produkáló, légi úton érkező utasokat 14 napos hatóság által felügyelt otthoni vagy szállodai karanténra kötelezik. Amennyiben a véletlenszerűen kiválasztott személyen PCR-tesztet végeznek, annak eredményét a szálláshelyén maradva kell megvárnia.A teszt vagy az oltási igazolás felmutatása mellett minden beutazónak regisztrálnia kell az utazás megkezdése előtt minimum 24 órával. Ezt az angol nyelvű, Passenger Locator Form (PLF) nyomtatvány kitöltésével tehetjük meg.

Az utasok a kitöltés után automatikusan generált QR-kóddal tudják igazolni regisztrációjukat a határellenőrzés során, ezt akár okostelefonon, akár kinyomtatva bemutathatjuk. A légitársaságok már felszállás előtt ellenőrzik a QR-kód meglétét.

Görögország szárazföldi határai közül a turisták számára beutazásra továbbra is csak a görög-bolgár határszakasz (Promahonasz és Nimphea) van nyitva, kiutazáskor pedig az országot szárazföldi úton Észak-Macedónia és Bulgária felé lehet elhagyni.

A beutazással kapcsolatos folyamatosan frissülő, hasznos angol nyelvű információk találhatók az athéni repülőtér honlapján.

Görögországban jelenleg mindenhol (beltéren és kültéren) kötelező a maszkviselés. A személygépkocsikban, taxikban a sofőrön kívül két utas utazhat. (Szülőkkel utazó kiskorú gyermekek esetén az utasok száma túlléphető.) A turistabuszok 65 százalékos kapacitással közlekedhetnek.

 

Szigetek

A Konzuli Szolgálat honlapján felhívják a figyelmet arra is, hogy Lefkada, Salamina és Evia szigetek kivételével az ország összes szigetére Görögországon belülről is, mind légiúton mind hajóval, csak oltási igazolvánnyal, vagy negatív teszt (72 órán belüli PCR-, vagy 24 órán belüli gyorsteszt), bemutatásával lehet belépni. A tesztek meglétét a légitársaságok és a hajótársaságok a beszállás előtt ellenőrzik. Hangsúlyozzák, hogy ez a szabály csak azokra vonatkozik, akik már az országon belül tartózkodnak és onnan szeretnének egy szigetre utazni. Aki külföldről érkezik egy szigetre, csak oltási igazolvánnyal, vagy 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel léphet be az országba.