Naponta akár tíz euró is lehet egy új turisztikai adó Görögországban

Forrás: turizmus.com

 2023. november 22. 18:11

A turistáknak jövőre szezontól és kategóriától függő összegű klímaadót kell fizetniük Görögországban. Az új adónemből származó bevételeket a klímasemleges turizmus feltételeinek megteremtésére és a turizmusból adódó költségek finanszírozására fordítják majd.

A görög kormány meggyőződése, hogy a turizmus fokozza az ember által okozott klímaválság hatásait. A narratíva szerint a jövő szempontjából ígéretes turizmus csak a fenntarthatóság biztosításával és klímabarát infrastruktúra kialakításával lehetséges, és ezt mind a turisztikai szálláshelyek használatának a megadóztatásával óhajtja finanszírozni a kormány.

Ráadásul az elmúlt nyáron erdőtüzek pusztítottak számos, turisták által látogatott területen, ami miatt ugyancsak nagy szüksége van az országnak a bevételekre. A görög pénzügyminisztérium számításai szerint a nyári erdőtüzek és az árvizek legalább 600 millió eurójába kerülnek az államnak. Csak az áldozatok kártalanításának megkezdése 150 millió eurót emészthet fel, a teljes összeget ennél jóval magasabbra becsülik – írja a focus.de.

Az új adónemből származó bevételeket a klímasemleges turizmus feltételeinek megteremtésére szeretnék fordítani

Fotó: 123rf.com

A klímaadót minden egyes, a szálláshelyen eltöltött nap után vetik majd ki. Márciustól októberig az egy- és kétcsillagos szállodákban 1,50 eurót, a háromcsillagosokban 3 eurót, a négycsillagosokban 7 eurót, az ötcsillagosokban 10 eurót kell szobánként fizetni. A bútorozott szobák és apartmanok után 1,50 euró a díj. Az adót az online platformokon keresztül rövid távra bérbe adott ingatlanok után is kivetik, összege lakások esetén 1,50 euró, házak vagy villák esetén 10 euró.

November és február között alacsonyabb az adó, csak 0,50 és 4 euró közötti összegű.

Jó hír, hogy a klímaadóért „cserébe” eltörlik az ugyancsak a szálláshelyen történő tartózkodás után fizetett idegenforgalmi adót, de a vendégeknek még így is 1-6 euróval többet kell fizetniük naponta, mint eddig. Az internetes platformokon keresztül kiadott lakások vagy házak bérlői pedig még ennél is rosszabbul járnak, mivel nekik eddig nem kellett idegenforgalmi adót fizetniük.

Az adó bevezetése ellen hevesen tiltakoznak a szálláshelyek, amelyek helyzetét tovább rontja, hogy január 1-jétől kétmillió eurónál magasabb árbevétel esetén kötelező lesz tűz, árvíz és földrengés elleni biztosítást kötniük.