Görögország új perspektívából a Mouzenidis Travellel

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2015. október 12. 10:36

A meseszép Chalkidiki-félszigetet és a tőle nyugatra lévő, a misztikus Olümposz-hegységgel és végtelen tengerpartokkal hívogató Pieria tartomány turisztikai kínálatát ismerhették meg a résztvevők a Mouzenidis Travel ötnapos tanulmányútján.

A hazai piacra az idei évben belépő Mouzenidis Travel – a legnagyobb görög tour operatorként – azt az arcát szeretné megmutatni a görög turisztikai kínálatnak, melyet idáig alig ismert a magyar utazóközönség. Tipikus nyaralódesztináció helyett egész éves úti célként hirdetik az országot, garanciális, felső kategóriás szálláshelyeikkel új szegmenst igyekeznek megszólítani.

 

Az első állomás: Thesszaloniki

A program során új aspektusból megismert Chalkidiki-félsziget és a Piera tartomány tengerpartjai könnyen, mindössze egy-másfél órás autózással elérhetők Thesszalonikiból, ahová a Wizz Air heti két járatot közlekedtet.

 

Ha már itt vagyunk, nem érdemes sietni, Görögország második legnagyobb, Nagy Sándor húgáról, Thesszalonikéról elnevezett városa mindenképp megér néhány órás megállót, akár már a továbbindulás előtt. Hangulatát leginkább a tengerparti sétányon lehet beszívni, itt a város jelképe, az egykoron börtönként funkcionáló, ma múzeumnak helyet adó Fehér torony is megtekinthető. Kis sétával elérhető Galérius császár díszes diadalíve, valamint a Szent György-rotunda az épen maradt minarettel. Mint minden valamire való város, Thesszaloniki is rendelkezik akropolisszal, ahová a kilátás kedvéért érdemes felkapaszkodni.

 

Mindenképpen üljünk be egy ebédre vagy vacsorára az egyik tavernába, hiszen a fetasajtos salátából, sült apró halakból, grillezett tengergyümölcseiből álló, olívás kenyérrel, tzatzkivel és padlizsánkrémmel kísért menüsor a görögországi pihenés egy legélvezetesebb része. A friss, ropogós pisztáciát és mandulát a helyi piacon ajánlott beszerezni, kellemes kísérője az itt-tartózkodásnak.

 

Chalkidiki másként

A félsziget három „ujja", Kassandra, Sithonia, és Athos jól ismert a magyar utazók körében. Az Égei-tenger által közrezárt nyúlványok közül az első kettő teljes mértékben a turizmus szolgálatában áll, a több 100 kilométer hosszú, változatos tengerparton kisebb-nagyobb szállodák sorakoznak, az apró falvak rengeteg kiadó apartmant kínálnak. (A harmadik nyúlvány, az Athos zárt kolostorvilágát leginkább csak kívülről, tengeri hajókázás során lehet megtekinteni, nők egyáltalán nem léphetnek be ide, férfiak is csak külön engedéllyel.)

Kassandrán nyaranta nyüzsgő éjszakai életet, aranyhomokos partokat találunk, a zöldellő Sithónia olajfaligeteiről, fenyőerdőiről ismert, mindkét félszigeten több kék zászlós, kristálytiszta vizű strand található.

 

A félsziget szállodai kapacitása bőséges, a Mouzenidis árualapjában több mint 200 hotel szerepel, ezek 10 százaléka garanciális szálláshely. A négy- és ötcsillagosok többsége all inclusive rendszerben is működik, a szobák különböző típusú ellátással foglalhatók. Az elő- és utószezon népszerűségét jól jelzi, hogy több helyszín szeptember végén, október elején is telt házzal üzemel, hiszen a tenger az őszi hónapokban is alkalmas a fürdésre, szinte mindenhol találni kisebb-nagyobb wellnessrészleget is.

A felnőtteket és a gyerekeket animációs programok szórakoztatják, a közeli városokba shuttle-buszokat közlekedtetnek. A szolgáltatások minőségére a tulajdonosok mindenhol nagy gondot fordítanak, folyamatosak a kisebb-nagyobb beruházások. A szabadidős mellett a MICE-turizmus is igen erős. A szálláshelyek többsége november elején bezár, csak tavasszal nyitja ki újra kapuit.

 

Strand az Olümposz lábánál

A Mouzenidis Pieria tartományban is tudott újat mutatni érétkesítőinek. A magyar utazóközönséget az olcsó apartmanokkal meghódító Paralián és az Olymposi riviérán új építésű és bejáratott, felső kategóriás szálláshelyeket egyaránt megismerhettünk.

 

A strandok vize itt is kristálytiszta, a fürdőzéshez a közel 3000 méteres magasságig nyújtózó, a nap legnagyobb részében felhőkbe burkolózó Olümposz nyújt különleges hátteret.

Az ide érkezők ritkán hagyják ki a programból a Meteórák felkeresését. A meteóra szó jelentése (levegőben lebegő) jól leírja a látványt: a Pindosz-hegység egyenként 100-150 méter magas sziklatornyai önmagukban is lélegzetelállító látványosságnak számítanak, a tetejükön trónoló, megközelíthetetlen kolostoroktól pedig még lenyűgözőbbé válnak.

 

Az első kolostor keletkezése a 14. századi Szent Athanaiosz nevéhez köthető, a következő két évszázadban több, kisebb-nagyobb, szigorú szabályok szerint élő közösség telepedett meg az ormokon, melyeken szabályos kis városokat építettek ki a maguk számára. A közel 25 kolostorból ma már csak öt üzemel, ezeket a korábbi kötélhágcsók helyett napjainkban kőlépcsőn lehet megközelíteni. A kirándulóbuszok fő célpontja a Metamorphoseos-kolostor.

 

A legnagyobbak Görögországban

A tanulmányutat záró prezentáción elhangzott: a Görög Idegenforgalmi Hivatal hivatalos partnereként működő Mouzenidis Travel évi 500 ezer utassal Görögország vezető, s fejlődésben lévő tour operatora. A hatékonyság érdekében minden tevékenységük dedikált cégben, vagy részlegben kap helyet, a cégcsoport termékei egymással rendkívül jól kombinálhatók.

Légitársaságuk, az Ellinair saját repülőgépparkkal rendelkezik, nagy rugalmasságot ad az új piacok meghódításában, több mint száz buszból álló járműparkot üzemeltetnek. A Grekodom ingatlanértékesítéssel és -bérbeadással foglalkozik, a Grekomed magas szintű orvosi szolgáltatásokat nyújt. Az Active Mice fesztiválok, konferenciák, csapatépítő tréningek, sportesemények szervezője. Külön VIP-részleget is működtetnek. Saját üzemeltetésű, 3 és 4 csillagos klubszállodáikat Bomo Club néven lehet megtalálni, a láncnak jelenleg öt tagja van.