Új törvény korlátozza a napozóágyak számát a görög tengerpartokon

Forrás: turizmus.com

 2024. március 19. 14:48

Még a nyári szezon előtt új törvény lép életbe Görögországban, amelynek célja, hogy csökkenjen a túlzsúfoltság a strandokon, valamint javuljon a tengerpartok hozzáférhetősége.

Az új szabályok értelmében a tengerpartok területének legfeljebb 30 százalékán lehet majd napozóágyakat felállítani, a természetvédelem alatt álló fürdőhelyek területének pedig 85 százalékát kell szabadon hagyni. Ezenkívül a tenger és a fekvőhelyek között is szabadon kell hagyni egy legalább 4 méteres sávot annak érdekében, hogy a fürdőzők könnyebben meg tudják közelíteni a tengert.

Az ökológiailag különösen értékes területeken pedig ún. érinthetetlen strandokat hoznak létre, ahol teljesen megtiltják a napozóágyak felállítását.

Az új törvény – a helyiek követeléseinek engedve – azt is előírja, hogy a strandok területének legalább a fele szabadon és ingyenesen megközelíthető maradjon a nyilvánosság számára.

A strandok használatára vonatkozó engedélyeket ezenkívül átlátható, online aukciókon fogják kiosztani ezentúl. Ezt a hírt TikTokon jelentette be Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök. A koncesszióval rendelkező vállalkozásoknak kötelességük lesz tisztán tartani a strandokat, biztosítani a hozzáférést a fogyatékkal élők számára, valamint vízimentőt alkalmazni. Az új szabályokat szigorúan betartatják majd, a szabálysértést pénzbírsággal és akár a vállalkozás bezárásával büntetik.

Az elmúlt években egyre nagyobb aggodalomra adott okot Görögországban, hogy a tengerpartokat szállodák és egyéb vállalkozások szinte kisajátították, korlátozva ezzel a helyi lakosok és a turisták hozzáférését a tengerhez.

Ezentúl a görög strandok területének legalább a felét szabadon megközelíthetővé kell tenniük a parthasználati engedéllyel rendelkező vállalkozásoknak

Fotó: 123rf.com

A törvénytervezet megalkotása során környezetvédelmi szervezetek felszólították a görög kormányt, hogy vonja vissza azokat a vitatott rendelkezéseket, amelyek lehetővé tennék az építkezést közvetlenül a tenger mellett. A kormány ugyanis néhány héttel ezelőtt bejelentette, hogy eltörölné azt a megkötést, miszerint a partvonaltól számított 30 méteres sávon belül nem szabad építkezni. A környezetvédők szerint, míg más mediterrán országokban, így például Franciaországban és Spanyolországban ennél jóval szélesebb, 100-250 méteres tilalmi sávot írnak elő, addig Görögország épp az ellenkező irányba megy a tilalmi sáv teljes eltörlésével.

A Földközi-tengeri parti övezetek integrált kezeléséről szóló egyezmény legalább 100 méterben határozza meg a nem beépíthető parti sáv szélességét. Ezt az egyezményt az Európai Unió ratifikálta, Görögország azonban nem.

Az említett törvényjavaslat eltörölné a „kis part menti területek”, azaz az öt méternél keskenyebb vagy rövidebb, illetve 150 négyzetméternél kisebb területek koncesszióba adásának tilalmát is – írja a greekreporter.com.