Grafikus helyfoglalást tesztel a balatoni vonatokon a MÁV-Start

Forrás: turizmus.com

 2023. május 31. 12:43

Elérhető a MÁV-Start grafikus helyfoglalási rendszere, amely vasúti kocsik ülőhely-elrendezését mutató sematikus ábrák segítségével teszi lehetővé az utasok számára a megfelelő ülőhely kiválasztását és lefoglalását. Egyelőre tesztjelleggel, kizárólag a balatoni vonatokon vehető igénybe.

A kocsiábrán kiválasztható ülőhelyfoglalási rendszer az ELVIRA internetes jegyváltási felületen érhető el a vásárlási folyamat részeként. A tesztelési fázisban elsőként a június 16-ig tartó előszezoni időszakban a Déli pályaudvar és Keszthely közötti Balaton InterCityk, valamint a Szob és Fonyód között közlekedő Jégmadár expresszvonatokra érhető el – közölte a MÁV-Start.

A grafikus helyfoglalással intézhető jegyváltás esetében az értékesítési felületen a felhasználó számára a grafikus helyfoglalás gomb elérhető, bekapcsolható az adott vonatra mindaddig, amíg a vonaton még van annyi szabad hely, hogy választani tudjon közülük. Az ülés kiválasztási folyamata során szabad, kijelölt, foglalt, illetve nem foglalható ülést jelző ikonok adnak támpontot az utasoknak.

A még nyilvános tesztelés alatt álló fejlesztés révén már csak néhány kötöttség maradt ülőhelyválasztást illetően, például nem foglalhatók le a lehajtható ülések, kerekesszékes hely (azt helytulajdonság alapján foglalhatják a kerekesszékes utasok, illetve kísérőjük), vagy a kerékpárok számára a kampó nem választható, csak a hozzá tartozó, közelben lévő ülőhely. A kocsi magas telítettségi szintje fölött a vasúttársaság nem engedélyezi a kocsiábrán történő választást.

Egy tranzakció során maximum hat utas számára lehet helyet foglaltatni, de újabb jegyvásárlási folyamattal további utasoknak is megváltható így a szabadon választott helyjegy.

Elérhető a MÁV-Start grafikus helyfoglalási rendszere a balatoni vonatokon

Fotó: MÁV-START

 

A kocsiábrán történő helyfoglalás nem érhető el a MÁV appból, de hordozható okoskészüléken a böngészővel megnyitott ELVIRA felületen is ugyanúgy használható a rendszer, mint számítógépen. Mobiltelefonos nézetben a kocsi rajza automatikusan elfordul és felnagyítódik, így segítve a kisebb képernyőn való használatot.

A tervek szerint, a vasúttársaság fokozatosan kiterjeszti a fejlesztést a belföldi InterCitykre, illetve egyes nemzetközi vonatokra is.