Grúzia és Moldova: társult tagok

Forrás: MTI

 2016. július 04. 11:06

Július elsején teles körűen hatályba lépett az uniós társulási megállapodás Moldovával és Grúziával, miután a két ország teljesítette a megállapodáshoz szükséges feltételeket, és végrehajtotta a szükséges reformokat.

Az Európai Bizottság közleménye szerint Grúzia és Moldova fontos előrelépéseket tett a demokrácia, a kormányzás, a jogállamiság és az emberi jogok terültén, illetve törvényeiknek az uniós normákhoz való alakítását illetően - állapítja meg a brüsszeli testület.

Tbilisi

A társulási megállapodás segít elmélyíteni a politikai és gazdasági kapcsolatokat az unió és Moldova, valamint az unió és Grúzia között. A megállapodással létrejön a szabadkereskedelmi övezet, és az uniós piacokat a moldovai és a grúz termékek és szolgáltatások előtt, amely ösztönzőleg hat a két ország kereskedelemére és gazdaságára, megkönnyítve integrációjukat az unió közös piacával.
Az egyezmény fokozza az energiagazdálkodás, a közlekedés, a környezetvédelem, az ipari fejlesztések terén való együttműködést, valamint segíti a társadalmi fejlődést, az esélyegyenlőséget, a fogyasztóvédelmet, az oktatást, és pozitív hatás gyakorol az ifjúsági és kulturális területeken is.