Autós utazás előtt a gumiabroncs állapotát is ellenőriznünk kell a szakértő szerint

Forrás: turizmus.com

 2024. június 27. 11:42

A nagy sebességgel megtett hosszú utak, valamint az alulnyomás fokozott igénybevételnek tehetik ki a gumikat, ezért indulás előtt érdemes elvégezni az abroncsok gyors ellenőrzését.

Az ellenőrzés magában foglalja az abroncsnyomásnak a jármű terheléséhez igazított beállítását, a futófelület mélységének vizsgálatát, vagy éppen a szögek, esetleg kövek által okozott sérülések keresését. Az autósoknak javasolt a bérelt járművek gumiabroncsait is aprólékosan ellenőrizni indulás előtt – figyelmeztet a Continental.

Az autók jellemzően nagyobb terhelést kapnak a nyári utazások során, az ilyen esetekre vonatkozó helyes abroncsnyomás pedig megtalálható a használati utasításban, az üzemanyagtöltő-nyíláson, az ajtóoszlopon vagy a kesztyűtartóban található címkén. A felhasználók itt olvashatják el a terhelt és a terheletlen járműre vonatkozó információkat. A nyomás beállítása közben a járművezetők azt is ellenőrizhetik, hogy a futófelület még mindig elég mély-e.

Indulás előtt érdemes elvégezni az abroncsok gyors ellenőrzését

Fotó: Continental

Az Európai Unióban a minimális profilmélység 1,6 milliméter, és a gumiabroncsokat legkésőbb akkor kell kicserélni, amikor a futófelület már közelít ehhez a határértékhez.

Sérült-e a futófelület, vannak-e kidudorodások az oldalfalon, beágyazódtak-e szögek vagy csavarok a gumiabroncsba? Ezeket is érdemes megvizsgálni, továbbá a (helytakarékos) pótkerékről sem szabad megfeledkezni.

Ebben a cikkünkben összegyűjtöttünk tíz úti célt, ahová érdemes autós túrát tervezni a világon.