GVH: Megváltoztatta árfeltüntetési gyakorlatát az IBUSZ

Forrás: MTI

 2021. május 18. 13:01

Már megkezdte az IBUSZ a kötelezettségvállalásainak végrehajtását abban a versenyfelügyeleti eljárásban, amely a cég feltételezhetően megtévesztő árfeltüntetési gyakorlata miatt indult - derül ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) közleményéből.

A közlemény szerint az utazási iroda a jövőben fenntartja az időközben bevezetett, már helyes reklámmódszereit, így a GVH eljárásának köszönhetően tisztább verseny keretében térhetnek majd vissza a szervezett utazások a járványhelyzet enyhülésével.A versenyhatóság eljárása azért indult, mert az IBUSZ Utazási Irodák Kft. honlapján közölt, közösségi médiás és kirakati hirdetései - a piacra jellemző módon - a repülőgépes utazási csomagok teljes ára helyett kizárólag a részvételi díjat tették közzé. Az utazáskor ehhez valójában hozzáadódtak egyes, kötelezően fizetendő díjtételek, például az idegenforgalmi adók és illetékek, ami megtéveszthette a fogyasztókat, valamint megnehezítette az egyes ajánlatok összehasonlítását.

A GVH hangsúlyozta: egy vállalkozás az árak reklámozásakor kétféleképpen járhat el jogszerűen. Egyrészt már az első kapcsolatfelvételkor, azaz a fogyasztó figyelmének felkeltésekor megjelenítheti a teljes, fizetendő árat. Ez teszi legjobban lehetővé a különböző árak összehasonlítását, így a fogyasztók számára ez a legkedvezőbb módszer.

utazasi_iroda

Az IBUSZ a versenyhivatali eljárás során önként módosította kérdéses gyakorlatát, csatlakozva a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) teljes árat alkalmazó kezdeményezéséhez

Fotó: 123rf.com

A másik lehetőség, hogy jól észlelhetően - az alapár megjelenítésével azonos módon, hasonló hangsúllyal - a hirdetés részeként feltüntet minden további díjelemet, amely elkerülhetetlenül részét képezi a végső árnak, megjelölve azok pontos jogcímét. A fogyasztók számára így szintén egyértelművé válhat, hogy mekkora a végösszeg, és pontosan milyen elemekből tevődik össze.

Az IBUSZ a versenyhivatali eljárás során önként módosította kérdéses gyakorlatát, csatlakozva a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) teljes árat alkalmazó kezdeményezéséhez.
A versenyhatóság - tekintettel a járványhelyzet miatti piaci visszaesésre is - elfogadta a vállalkozás előremutató kötelezettség-vállalását. Ez alapján a cég a jövőben is fenntartja önként megkezdett, az árak egyértelmű feltüntetésére vonatkozó kommunikációját, és elvárja ugyanezt partnereitől a közvetített csomagok esetében.

Az IBUSZ emellett idén tavaszig kampányt folytatott a fogyasztók tájékoztatása érdekében, célirányú oktatásban részesítette értékesítőit, valamint olyan belső megfelelési programot dolgozott ki és vezetett be, amely a jövőben hatékonyan segíthet elkerülni a hasonló típusú jogsértéseket - közölte a GVH.