Gyalogos zarándoklat Csíksomlyóra

Forrás: MTI

 2016. április 05. 19:32

Gyalogos zarándoklat indult a pünkösdi csíksomlyói búcsúba kedden Budapestről. A negyvennapos úthoz bárki csatlakozhat hosszabb-rövidebb időre.

A zarándokok több száz településen keresztül csaknem kilencszáz kilométert gyalogolnak majd a Mária-kegyhelyeket összekötő Mária-úton, és május 14-én, a pünkösdi búcsúra érkeznek Csíksomlyóra. A Mária Út Közhasznú Egyesület által szervezett programhoz bárki csatlakozhat hosszabb-rövidebb időre, a napi szakaszok az egyesület honlapján megtalálhatók.

A Mária-út teljes kelet-nyugati tengelye az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vezet mintegy ezernégyszáz kilométeren, és hatvan nap alatt bejárható gyalog.

Fotó: MTI/Mohai Balázs


A csíksomlyói búcsút annak emlékére tartják meg minden pünkösdkor, hogy a legenda szerint 1567-ben - amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta a katolikus székelyeket az unitárius vallás felvételére kényszeríteni – Csík, Gyergyó és Kászon népe pünkösd szombatján Csíksomlyón gyülekezett, Szűz Mária segítségét kérte, majd legyőzte a fejedelem seregét. A diadal után Csíksomlyón adtak hálát, egyben fogadalmat tettek, hogy ezután pünkösd szombatján minden évben elzarándokolnak oda.