Gyermekvasutasok szolgálnak a balatonfenyvesi kisvasúton

Forrás: turizmus.com

 2021. augusztus 02. 10:38

A balatonfenyvesi kisvasúton az idei nyár nemcsak a csisztai vonal megnyitásával hozott újdonságot a tóparton nyaralóknak: augusztus végéig hétvégenként a budapesti Gyermekvasútról érkező gyermekvasutasok teljesítenek szolgálatot a hálózaton a vonalon.

A Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton szolgáló vasutasok első alkalommal érkeztek vendégszolgálatra a balatoni kisvasútra, a csisztai és a somogyszentpáli vonalon közlekedő vonatokon jegyértékesítési feladatokat látnak el helyi felnőtt kollégáikkal közösen - írja a MÁV sajtóközleménye.

A kiválasztott gyermekvasutasok a balatonfenyvesi hétvége egyik napját szolgálattal, másik napját szabadidős programokkal töltik – így minden nyári szombaton és vasárnap 5-5 kisvasutas fogadja az utasokat a nagybereki tájakat bejáró vonalakon.

kisvasut

Hétvégente 5-5 gyermekvasutas szolgál a vonalon

Fotó: MÁV

A Gyermekvasút történetében nem ez az első alkalom, hogy más kisvasúton is szolgálatba állnak az ifjú vasutasok: több évtizedes hagyománya van a csereszolgálatoknak, nyaranta több németországi (Berlin, Drezda, Cottbus, Lipcse) és a moszkvai gyermekvasútra is járnak szolgálattal egybekötött csereüdülésre a budapesti kisvasutasok, de van partnerkapcsolat a GYSEV nagycenki Széchenyi Múzeumvasútjával is, és ugyanígy a fővárosba is rendszeresen érkeznek vendégszolgálatba más kisvasutasokról gyerekek.

A balatonfenyvesi kisvasút történetében ez az első alkalom, hogy vendégül látják ifjú budapesti kollégáikat.

kisvasut

A Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton szolgáló vasutasok első alkalommal érkeztek vendégszolgálatra a balatoni kisvasútra

Fotó: MÁV

Évről évre népszerűbb a keskeny nyomtávú vonal: 2018-ban 42 ezren, 2019-ben 46 ezren, 2020-ban a járvány ellenére közel 45 ezren utaztak. Idén nyáron júliusban már több olyan üzemnap volt, amikor ezren is a kisvonatozást választották.