Gyorsabb határellenőrzést szeretnének az utasok

Forrás: MTI

 2017. november 23. 17:14

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) legfrissebb felmérése szerint az utasok leginkább az online jegyvásárlással és utasfelvétellel, legkevésbé pedig a határellenőrzéssel és a fedélzeti szórakoztató rendszerekkel elégedettek.

A szervezet 11 ezer légiutas megkérdezésével végzett felmérést, ennek eredményei azt mutatják, hogy az utasok 80 százaléka elégedett az internetes jegyfoglalással, illetve utasfelvételi eljárással, és tavalyhoz képest javult az utasbiztonsági ellenőrzés, a fedélzeti szolgáltatások és a feladott poggyász átvételének megítélése. A legkevésbé az utasok a határ- és útlevél-ellenőrzéssel, valamint a repülőgépek fedélzeti szórakoztató rendszereivel (20-20 százalék) vannak megelégedve.

Az elmúlt 12 hónapban a megkérdezettek 74 százaléka használt okostelefonon lévő elektronikus beszállókártyát, 64 százalékuk biometrikus útlevéllel azonosította magát és az utasok fele kedveli és használja a csomagfeladó automatákat, arányuk 3 százalékkal nőtt tavalyhoz képest.

 

Fotó: pxhere.com

Az utasok 72 százaléka preferálja az önbeléptető kapukat a beszállításnál, és 33 százalékuk biometrikus azonosítással váltaná ki a beszállókártyát. Eközben egyre többen szeretnének SMS helyett e-mailben és okostelefonos alkalmazásokon keresztül (28 százalék) információkat kapni a járattal kapcsolatban.
Egyre többen vannak azok, akik a repülőgép saját rendszerei helyett a saját eszközeiken szeretnének digitális tartalmat elérni(42 százalék), és a fedélzeti wi-fi is egyre népszerűbb, amelyet a megkérdezettek 73 százaléka szörfölésre és üzenetküldésre használ.