Gyorsítaná a bejutást az Uffizi-képtárba az új igazgató

Forrás: MTI

 2015. november 10. 12:51

Fel akarja számolni a képtárba való bejutáshoz most szükséges többórás sorban állást – többek között ez szerepel Eike Schmidtnek, a firenzei Uffizi-képtár új igazgatójának terveiben.

A leglátogatottabb és legismertebb olasz képtár első külföldi igazgatója kinevezése után mintegy két hónappal nyilatkozott arról az olasz sajtónak, miként képzeli el az Uffizi jövőjét. Mindenekelőtt véget akar vetni a képtár bejárata előtt állandóan kígyózó, többórás sorban állásnak. „Minden múzeumnál sorban kell állni, a párizsi Louvre-nál is, de az Uffizibe való bejutáshoz túl sokat kell várni. Mire a látogató bejut, teljesen elfárad, és még többórás múzeumjárás vár rá" – mondta Eike Schmidt. Elképzelése szerint jobb szervezéssel, logisztikával és a modern technológia segítségével fel lehet gyorsítani az Uffizibe való bejutást. A képtárnak tavaly 1,9 millió látogatója volt.

Tervei között szerepel az Uffizit a Pitti-palotával összekötő, jelenleg csak előjegyzéssel látogatható Vasari-folyosó állandó nyitva tartása.

Hangsúlyozta, hogy az Uffizi-képtárnak az utóbbi években megkezdett bővítését folytatják és minél előbb be szeretnék fejezni.

Eike Schmidt bejelentette, hogy vezetése alatt nem adják bérbe az Uffizi-képtár termeit különböző kulturális és társadalmi események megrendezésére. Véget kíván vetni a képtárban őrzött remekművek nemzetközi kölcsönzésének is.

A 47 éves német művészettörténész 2001–2006 között a washingtoni National Gallery of Art-nál dolgozott, 2006–2008 között a Los Angeles-i Paul Getty Museumban, 2008–2009 között a londoni Sotheby's aukciósháznál. Az Uffizi-képtár igazgatójaként felelős a város minden állami kézben levő múzeumáért.

A következő nagyszabású kiállítás Firenzében november 17-én nyílik a Pitti-palotában a toszkán városnak ajándékozott királyi gyűjteményekből.