Gyorsvasút Jeruzsálem és Tel-Aviv között

Forrás: turizmus.com

 2018. október 04. 14:40

Mostantól gyorsvasút köti össze Jeruzsálemet Tel-Avivval, a 160 km/órás sebességgel száguldó szerelvényeknek köszönhetően alig fél óra alatt tehetjük meg az 56 kilométeres távot Izrael két legfontosabb városa között.

Szeptember 25-én indult első útjára a Jeruzsálemet Tel-Avivval összekötő gyorsvasút, egyelőre csak a jeruzsálemi Jichák Návon állomástól a loddi Ben Gurion repülőtér alatti megállóig közlekedik, néhány hét múlva viszont már Tel-Avivig, a legdélebbi Háávodá állomásig. A reptér alatti állomásról az utas tovább utazhat a “rendes” vasútszerelvényekkel bárhová, illetve oda bármely állomásról – olvasható a Szombat online folyóiratban.

A menetidő jelenleg 25 perc, Tel-Avivig pedig 28 perc lesz. A két végállomás közötti távolság 56 kilométer, amelyet a szerelvények 160 kilométeres óránkénti sebességgel tesznek meg. Összesen öt alagúton és nyolc hídon haladnak át: az alagutak hossza együttesen 40 kilométer, a hidaké összesen 7 kilométer.

A teljes kiépítettség után negyedóránként indulnak a szerelvények mindkét irányba

Fotó: Izraeli Vasutak

A jeruzsálemi állomás földszintjéről a sínekig levezető mozgólépcsők hossza 80 méter. Az utazás az első három hónapban ingyenes, de jegyet kell váltani vagy az interneten, vagy az állomások egyikén. Jegyeket addig adnak ki, ameddig az igénybe veendő szerelvényen van ülőhely. (A nagy sebesség miatt ez a vonal csak ülő utasokkal közlekedik, mint a repülőgépek.)

A Rákevet Jiszráél (Izraeli Vasutak) tájékoztatása szerint egyelőre óránként két szerelvény indul innen és onnan. A teljes kiépítettség után negyedóránként indulnak a szerelvények mindkét irányba.

Kapcsolódó cikkek

A világ első kézből

2018. szeptember 21.