Gyurmát a fedélzetre!

 2014. augusztus 06. 13:58

A British Airways Holidays kutatást végzett a szülők körében, hogy mi aggasztja leginkább őket, amikor gyermekeikkel együtt utaznak, és milyen játék kötik le leginkább a csemeték figyelmét a repülőgépek fedélzetén.

A kutatás eredményei rávilágítottak, a szülők legnagyobb aggodalma, hogy miként kössék le csemetéiket a repülőgépen: 60 százalékuk bevallotta, képtelen fél óránál tovább lefoglalni gyermeke figyelmét.

A légitársaság egy kísérlet keretében harminc kisgyermek viselkedését vizsgálta egy kétórás repülőút alatt, ahol különböző játékokat kaptak a részvevők. A 2-10 éves gyermekeknek 90 perc játékidő állt rendelkezésére, mely során kutatók – Robert Winston televíziós személyiség és pedagógus pszichológusok – követték figyelemmel viselkedésüket. A kísérletről készült videó itt megtalálható:

A kísérlet meglepő eredményeket hozott: a gyermekek figyelmét a legolcsóbb játékok kötötték le a leghosszabb ideig. A Play-Doh kreatív gyurma és a jelenlegi sztárjáték, a Loom karkötőkészlet dobogós helyen végzett: a gyerekek 80, míg a szülők 70 százaléka vinné magával a repülőutakon a jövőben. Mindkét játék több mint 40 percig foglalta le a kicsiket.

Az 2-5 évesek körében a gyurma volt az abszolút favorit, míg a karkötők az 5-10 éves korcsoport körében arattak sikert. A régi klasszikusok, mint a Lego és az angol kártyajáték, a Top Trump is szépen szerepeltek: 37 és 33 percig szórakoztatták a nagyobb gyerekeket.

A 2000 fő bevonásával készült felmérésből kiderül, a szülők negyedét aggasztja, hogy gyermekeik zavarják a többi utas nyugalmát, míg több mint felüket a gyerekek felboruló alvásritmusa nyugtalanítja.

A British Airways fedélzeti slágerjátéklistája: Loom kreatív karkötőkészlet, Play-Doh kreatív gyurma, Lego, Top Trump, Uno, Usborne kártyák, mágneses úti játékok, Aquadoodle ceruza, ujjbábok, matricás foglalkoztató.