Ha nyár, akkor Balaton – biztonságosan, vonattal

Forrás: turizmus.com

 2020. június 22. 11:36

A vasúttársaság számára idén elsődleges célkitűzés, hogy a nyári turisztikai szezonban, június 20. és augusztus 30. között az utasok eljutását az aktuális járványhelyzetnek megfelelően, biztonságos módon garantálja a Balatonhoz is.

A korábbi években kialakított szolgáltatási színvonal emelkedik, illetve új turisztikai ajánlatok is az utasok rendelkezésére állnak. Megújult az Utasellátó, és két új típusú terméket vezet be a vasúttársaság Balaton 24 és Balaton 72 néven, amelyekkel adott időn belül korlátlanul lehet utazni a tó körül 24, illetve 72 órán át – adja hírül közleményében a MÁV-START.

Mint írják, évente 8-10 százalékos növekedés tapasztalható a Balatonnál. A déli vonal a népszerűbb, 2019-ben itt történt az utazások 70 százaléka. Összesen 1,65 millióan utaztak a balatoni járatokon a tavaly nyári szezonban, ami 7,5 százalékkal haladta meg a 2018-as utasszámokat.

Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója (jobbra) és Kerékgyártó József, a MÁV-START vezérigazgatója

Fotó: MÁV-START

Az elmúlt évek pályafelújításainak köszönhetően, jelentősen fejlődött a menetrend, rugalmasabban lehet tervezni, és érezhetően csökkentek a menetidők. Egyértelműen a versenyképes vasút irányába mutat, hogy 10 év alatt Budapest és Keszthely között 80 perccel; míg Budapest és Siófok között 28 perccel csökkent a gyorsvonatok menetideje – ez azt jelenti, hogy az ország fővárosból a déli part fővárosába 73 perc alatt lehet eljutni vonattal.

Sűrűbben is közlekednek a gyorsvonatok, 2018-tól nyaranta órás ütemet vezetett be a vasúttársaság, idén pedig tovább fejlődött a menetrendi kínálat. Ennek köszönhetően, a korábbi évekhez képest két új térséggel, Sátoraljaújhellyel és Győrrel, valamint Budapesten belül két állomással, a Keleti pályaudvarral és Kőbánya-Kispesttel bővült a közvetlen kapcsolatok száma a Balatonhoz. Így új regionális járatott indított a Balaton térségében a MÁV-START, a két óránként közlekedő InterRegio vonatok Győr és Balatonszentgyörgy között közlekednek, a tó nyugati partján.

A tavaly megszokott árszínvonalon és járatokon lesz elérhető az étkezőkocsi-szolgáltatás a Balatonnál

Fotó: MÁV-START

Az idei nyáron minden korábbinál több, 51 légkondicionált InterCity-kocsi fog közlekedni a Balatonhoz mindennap. Nyáron a balatoni Aranypart és Ezüstpart expresszvonatokon Sátoraljaújhely valamint Záhony és Balatonszentgyörgy között, továbbá a Kék Hullám gyorsvonatokon is megtalálhatóak lesznek az IC+ kocsik.

„A tavaly megszokott árszínvonalon és járatokon lesz elérhető az étkezőkocsi-szolgáltatás a Balatonnál: napi 8 pár Balaton expresszvonatban biztosítja a MÁV-START szervezetén belül újjászervezett, megújult Utasellátó a fedélzeti vendéglátást a nyári menetrendi időszak minden napján a Déli pályaudvar és Keszthely között. A megújulást a járműveken, valamint a csomagolóanyagokon, étlapokon és hirdetményeken megjelenő új arculat is közvetíti.  Újdonság az idei évben, hogy bővülnek a készpénzmentes fizetési lehetőségek: a bankkártyák mellett az idei szezonban már SZÉP-kártyával is lehet majd fizetni az étkezőkocsikban – mindhárom kibocsájtó kártyáival.A fejlesztések nem állnak meg: folyik az étkezőkocsiban kapható termékek megrendeléséhez és érintésmentesen kifizetéséhez könnyen használható Utasellátó mobilapplikáció tesztüzeme. Várhatóan már a nyári szezon második felében használható lesz az alkalmazás, aminek segítségével előre, már az állomásra indulás előtt megrendelhető lesz a kívánt étel – számolt be róla Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója.

START Burger

Fotó: MÁV-START

Az étlap a tavaly bevezetett streetfood-irányzatot követi: idén is kapható lesz a tavalyi év két slágerterméke, a megszokott hamburgerhúst, cheddar sajtot, hamburgerszószt és csalamádét tartalmazó START Burger 1290 forintért és a 390 forintos korsó csapolt sör.

Az újdonságok között szerepel többek között a húspogácsa, jégsaláta, paradicsom, hagyma, cheddar sajt és hamburgerszósz összetételű START Burger Classic; a nyári hangulathoz illő long-drinkek, ciderek, valamint a somlói torta és epres sajttorta mellett egy jellegzetes hazai desszert, a baracklekváros palacsinta.