Ha ősz, akkor kötelező biztosítás – az utazásszervezőknek is

Forrás: turizmus.com

 2016. október 06. 12:40

Közeleg október 31-e, a vagyoni biztosíték megújítási határideje. A piacon jelen lévő biztosítók tíz év alatt több mint másfél milliárd forint kárkifizetést teljesítettek – tájékoztatott az Aegon Magyarország, amelynek két káresete volt eddig.

Magyarországon kormányrendelet határozza meg, hogy utazásszervezéssel csak abban az esetben foglalkozhat bárki, ha rendelkezik vagyoni biztosítékkal, amelynek megújítási határideje minden évben október 31-e. A vagyoni biztosíték Európa-szerte elterjedt biztosítási forma, amely a vétlen felet védi a valós kockázatoktól. Sokszor ugyanis a nem várt helyzet, a csőd vagy fizetésképtelenség nem feltétlenül az utazásszervező hibája, vagy bűnös magatartása miatt következik be. Három formája van ma Magyarországon: a hitelintézettel kötött garanciaszerződés, a pénzbeli letét és a biztosítóval kötött biztosítási szerződés.

A biztosítók között ezen a területen nem dúl olyan kiélezett árverseny, mint a szintén ősszel zajló kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kampányban, aminek az az oka, hogy ezen a piacon csak olyan biztosítók tevékenykednek, amelyek foglalkoznak utasbiztosítással is. Ugyanakkor van kockázat is az utazásszervezésben, hiszen csak Magyarországon több mint másfél milliárd forint kárkifizetést teljesítettek a biztosítók az elmúlt tíz évben, ami az 500-550 vállalkozásból álló iparágra vetítve komoly összegnek tekinthető.

„Az Aegon részéről vállaltan az a célunk, hogy teljes körű szolgáltatást tudjunk adni a vállalkozásoknak, amelyek minket választanak. Az ajánlatadás folyamata kockázatelemzéssel kezdődik, melynek alapja az adott vállalkozás – egyébként nyilvánosan elérhető – pénzügyi adatainak vizsgálata, a cég tulajdonosi szerkezetének feltérképezése és üzleti tervének megismerése" – mondta el Dénes Attila (képünkön), az Aegon Magyarország vállalati-, utas- és viszontbiztosítási igazgatója.

Az Aegon Magyarországnál jelenleg 68 vagyoni biztosíték biztosítás van, ami a piac 10-15 százalékát jelenti. Piacra lépése óta két iroda csődjénél kellett kártalanítania az utasokat, a Baobab Travel után 13 millió forintot, míg a West Tour EC után 8 millió forintot fizetett ki a biztosító.

Az Aegon Magyarországot választó utazásszervezők és utazásközvetítők utasai teljes körű utas- és útlemondási biztosítási védelmet kapnak, egyre speciálisabb fedezeteket is megnevezve. Jó példa erre az útlemondás biztosítás repülőjegyekkel kapcsolatos kiterjesztett védelme, vagy éppen az aktív pihenésre vágyók utasbiztosítási támogatottsága.