Háborús turizmus, avagy Dunkirk a csata után és ma

Forrás: turizmus.com

 2018. szeptember 03. 18:08

A nagy csaták helyszínének meglátogatására ma már külön utazási irodák szakosodtak, például Olaszországban, Franciaországban és Angliában is. Az isonzói és doberdói csata helyszínei és emlékművei a magyar leszármazottakat is érdeklik.

A II. világháború egyik sorsdöntő csatája Dunkirkban zajlott 78 évvel ezelőtt. Még ma is élnek olyan katonák, akik annak idején ott harcoltak. Minden évben visszajárnak ide a 100. életévükhöz közelítő veteránok. Velük készített riportot a Telegraph, a beszélgetések végén a cikkíró felveti a kérdést, mi lesz, ha már nem csak a túlélők, de a közeli leszármazottaik sem élnek majd? Érdekel-a majd két-három generáció múlva bárkit is, milyenek voltak ezek a szörnyű emberáldozatot követelő összecsapások?

Bár lehet, hogy mindez költői kérdés marad, hiszen a waterlooi csata ma is turistavonzó attrakció, és talán nemcsak a történészek számára, hanem a történelmet közelről megismerni szándékozó fiatal korosztálynak is.

Egy kép a 2017-ben bemutatott Dunkirk című filmből

Fotó: geektyramt.com

Ezeken a helyszíneken ma már komoly infrastruktúra épült ki a turisták fogadására, akiket a közelmúlt történelmi emlékei érdekelnek. A dunkirk-i csata komolyan befolyásolta a II. világháború menetét. Azóta könyvek, dokumentum- és játékfilmek tucatjai születtek róla, akárcsak a D-Day szörnyű és hősies pillanatairól.

Természetesen más azoknak ide látogatni, akik részt vettek a harcokban és túlélték azt a szerencsének köszönhetően, és megint más azoknak, akik csak olvastak róla. Lassan csak az utóbbiak maradnak, hiszen az utolsó túlélők már 98 és 94 évesek. Ők, ahogyan a Telegraph-nak nyilatkoztak, úgy érzik, mintha beültek volna egy időkapszulába és ismét fiatalok lennének, jóllehet a város és a táj ma már nem nagyon emlékeztet az akkori valójára.