Hajóbaleset: büntetőeljárás és roncskiemelés

Forrás: MTI

 2019. május 30. 14:59

Büntetőeljárás keretében, szakértők bevonásával vizsgálják, mi vezethetett a szerda esti dunai hajóbalesethez. A hajóroncs kiemelése napokig eltarthat.

Pál Adrián rendőrezredes az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtök reggeli sajtótájékoztatóján elmondta: hét halottat találtak és továbbra is 21 eltűntet keresnek a Duna teljes déli szakaszán.

Közölte, szerda este 21.05-kor történt a baleset és az első bejelentés 10 perccel később érkezett a tevékenységirányítási központhoz. Az ütközés után a Hableány nevű hajó oldalára fordult és nagyon gyorsan, hét másodperc alatt elsüllyedt.

Elhangzott: a Viking Sigyn szállodahajó „svájci illetőségű céghez tartozik”, kapitánya pedig ukrán állampolgár, akit már meghallgattak a balesettel kapcsolatban.

A turizmus.com-nak nyilatkozó hajózási szakemberek szerint a következtetésekkel meg kell várni a vizsgálatok végét.

Akár napok, de egy hét is eltelhet, mire kiemelhetik a szerda este a Dunába süllyedt sétahajó roncsait a búvárok – mondta Sopronyi Richárd, a Diving Island Kft. ügyvezető igazgatója csütörtökön kora délután.

Az ipari búvár rámutatott: a Duna jelenleg is árad, s az előrejelzések szerint ez még akár jövő keddig is így maradhat. Jelenleg a Duna vízszintje két méterrel magasabb annál a megengedett mértéknél, amiben még dolgozhatnak a szakemberek. A nagyon erős sodrás és víznyomás a búvárok számára életveszélyes körülményeket teremtenek, ezért ilyenkor meg sem próbálják a leereszkedést – fűzte hozzá.

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred AM-31 Dunaújváros hajója részt vesz az elsüllyedt Hableány turistahajó állapotának vizsgálatában a Margit híd alatt

Fotó: MTI / Mohai Balázs

Többnyire egyébként egy pontonhoz rögzítik magukat a búvárok (ezért van már a helyszínen a honvédség pontoneleme), majd a fenéken kúszva közelítik meg a roncsot. A látótávolság a Dunában még alacsonyabb vízállás esetén is nulla, ezért csak tapogatózni tudnak a szakemberek. 

A konkrét üggyel kapcsolatban megjegyezte, vélhetően nagyon gyorsan süllyedt a folyóba a sétahajó, így azoknak, akik nem a fedélzeten tartózkodtak, valószínűleg esélyük sem volt kijutni.

Az elsüllyedt Hableány turistahajón 35-en tartózkodtak: 22 nő, 12 férfi és egy gyermek. A kapitányon és a matrózon kívül a többiek turisták, illetve idegenvezetők.