Hajós turizmus: ne öntsük ki a fürdővízzel a gyereket

Forrás: turizmus.com

 2019. június 02. 13:55

A Hableány tragikus balesete után számos szakértő felveti: a budapesti hajózás helyzete évek óta téma a fővárosban. Mindeközben a folyami hajózás reneszánszát éli az utóbbi időben.

Az Index Budapest 2030-ig tartó hosszú távú városfejlesztési koncepcióját elemzi, amelyben a hajózással kapcsolatos felvetések elsősorban a személyszállításra és a tömegközlekedés kiegészítésére vonatkoznak, az anyag foglalkozik azonban a szállodahajókkal is.

Egy másik szakanyag, A Dunával együtt élő város tervezet egy egész fejezetet szentel a szállodahajók által támasztott kérdéseknek.

Szakemberek a Duna túlzsúfoltságát kifogásolják

Fotó: MTI/Nagy Zoltán

A tervek között többször is említést tesznek arról, hogy a szállodahajók kikötését úgy lehetne megoldani, hogy jobban szét kell húzni a kikötőhelyeket, de erre csak az egyik part nyújt lehetőséget, hiszen a budai oldalon a szállodahajók kikötése nem megengedett.

A megnövekedett forgalom ugyanakkor számos feszültségeket okoz. Az általunk megkérdezett szolgáltatók például azt emelték ki, hogy nem szabadna engedélyezni a nagy szállodahajók számára, hogy városnézéseket szervezzenek, és a legnagyobb forgalomban körbemenjenek a városban. Megoldás lehetne, ha csak kikötnek, vagy, ha csak a nagyobb forgalom előtt vagy után mozoghatnak a városban.

A színvonalas kiszolgálás érdekében a kikötői infrastruktúra kiépítésére és folyamatos fejlesztésére is szükség van.

 

Hogyan tovább hajós turizmus?

Európa-szerte felívelőben van a folyami hajózás népszerűsége, ugyanakkor azt nehéz megbecsülni, közép- és hosszútávon milyen hatásai lesznek a hazai hajós turizmusra a balesetnek.

Az első reakció érthető módon a lemondás volt sok iroda részéről, és ahogyan utazási irodás szakemberek elmondták, a lemondási hullám nemcsak Dél-Koreából, hanem az egész Távol-Keletről tapasztalható volt, miközben épp a távol-keleti vendégek adják a budapesti hajós programok vendégkörének 60-70%-át.

Sok múlik majd azon is, hogy milyen szigorításra, forgalmi rend változásra sarkallja majd a városvezetőket a tragikus baleset. A témához mindenképpen óvatosan kell hozzányúlni, hiszen nagyon sok tényezőt érint.

Utazási irodai szakemberek kiemelik: gazdasági szempontból a hajós turizmus óriási jelentőségű. Jól fizető vendégkörről van szó, amelyik érdeklődő Budapest kulturális látnivalói és gasztronómiája iránt is, s bár a hajón all inclusive ellátást kapnak, igény van rá az utasok részéről, hogy el is hagyják a hajót, és ismerkedjenek a várossal.  A főváros számára pedig nem elhanyagolható a kikötői díjakból befolyó bevétel sem.

Mindeközben nemzetközi szinten a hajózás reneszánszát éli, az óceánjáról után a folyami hajózást is elérte ez a felívelő trend.

A Business Traveller Hungary egy éve részletes cikket közölt a témában.