Erős nyárra és őszre számítanak a hajóutakat szervező irodák

Szerző: Vajk Brigitta

Forrás: turizmus.com

 2021. február 18. 10:37

A koronavírus-válság a hajóutak szervezőit sem kímélte. Körképünkből kiderül, hogy a kivételes erőfeszítéseket, rengeteg (át)szervezést és türelmet igénylő válságév után szinte mindenki bizakodó, és egy sokkal jobb évet jósol az előfoglalások tükrében.

A 2020-as év a vírushelyzet miatt a lemondások és az átfoglalások jegyében telt. „Tavaly március 13. óta nem indult Royal Caribbean-hajóút, ezért sokan kérték tervezett utazásuk átfoglalását, de az elhúzódó leállás miatt majdnem ugyanennyien a visszatérítést választották” – mondta Nemes Horacek Márta, a Royal Caribbean Group három flottájának útjait értékesítő Tengerjáró Kft. ügyvezetője. A szakember ugyanakkor kiemelte, hogy az utazási kedv nem tűnt el: már 2022-re is vannak foglalásaik.

Az IBUSZ cruise managere, Torma Péter arról számolt be, hogy a 2020-as leállást követő időszakra befoglalt, de el nem utazott utasok mintegy negyede visszakérte a befizetett útjának árát, egyharmada viszont már átfoglalt idei indulású hajóútra. A többi utas még kivár az átfoglalással, de nem kíván elállni az utazástól.

Januárban már újra kihajózott az MSC Grandiosa

Fotó: MSC

A hajóutak növekvő népszerűségét tapasztalja az OTP Travel is, ahol az előző évek alapján a foglalások emelkedő tendenciát mutattak, azonban tavaly márciustól nekik sem volt lehetőségük csoportos és egyéni hajóutat foglalni. A csoportok egy részét a 2021-es nyári-őszi időpontokra foglalták át – tudtuk meg Mikola György marketingvezetőtől.

Tarnóczi Barna, a Tensi Utazási Iroda értékesítési igazgatója elmondta, hogy a tavaly márciusi leállásig öt csoportos útjuk valósult meg mintegy 200 utassal a karibi térségben, illetve Ázsiában, az év hátralevő részében tervezett utak mind meghiúsultak a járvány miatt. Csoportos útjaiknál szinte mindenki átfoglalt egy későbbi időpontra, ami egyes esetekben már kétszer is módosult.

Az utazási kedv viszont nem lankad, egyéni utasaik például nyomban elindultak, mihelyt volt egy kis nyitás nyáron. Már most összejött egy májusi Brit-szigetek hajós csoportjuk, a napokban pedig meghirdettek egy júliusi baltikumi és egy augusztusi Norvég fjordok csoportot, amely március végéig kedvezménnyel foglalható. Az őszre előkészületben egy Atlanti-óceán partvidéke, egy Dél-Olaszország és Görögország csoport, a télre a jól bevált útvonalak mellett további újdonságokkal készülnek.

Első a biztonság és a távolságtartás a medencében is

Fotó: MSC

 

Emberfeletti adminisztráció

A hajosutak.com weboldalt is üzemeltető For Two Kft.-nek a járvány kitörésekor mintegy 2 ezer utasa volt befoglalva 2020-ra, aztán márciustól jöttek a tömeges lemondások. Kobale Lilla igazgató hangsúlyozta, hogy az irodák azért is kerültek különösen rossz helyzetbe, mert hiába adták el az utakat, még a nekik járó jutalékot is vissza kellett fizetniük az utasoknak.

A Mahart Tours 2020-ban az előző évi foglalásainak mindössze a nyolcadát valósította meg, ami közel 200 utast jelentett. Mint azt Gajdos Ágnes kiemelte, utasaik közel 40 százaléka kért visszatérítést, a többi elfogadta az utalványt.

A Vistától Hodász Gabriella arról számolt be, hogy azoknak az egyéni utasaiknak, akiknek az útját törölték, már legalább a 40 százaléka lefoglalta az új hajóútját 2021-re és 2022-re, és sok az új utasuk is.

A Chemol Travel hajós üzletága 2020 márciusáig gond nélkül üzemelt, folyamatosan indultak nagy létszámú csoportjaik, és még a leállást megelőző napokban is érkeztek vissza utasaik az ázsiai és a Karib-térségből is. A pandémiás helyzet után a két tucatnál is több, már korábban meghirdetett csoport útjának lemondásával kapcsolatos adminisztratív teendők jelentettek óriási terhet az iroda számára. A folyamatosan érkező kérdések és kérések feldolgozása rengeteg időt igényelt, a munkatársaik emberfeletti munkával vitték végig ezt a nehéz és viszontagságos időszakot. Az utazók részéről különböző döntések születtek, voltak átfoglalások, mások utalványt kértek, és olyanok is, akik kérték az utazás árának visszatérítését. A nyári hónapok nyomasztó csöndje után augusztus 16-án újraindult az MSC, jelentősen csökkentett kapacitással. A tengeri hajózás szerelmeseit egy – fix útvonalat bejáró – hajó várta. A korábbi lehetőségekhez mérten szűkös kínálatnak így is volt sikere, több tucatnyi utazó foglalt magának kabint.

Az 1000 Út irodavezetője, Gorszkij Jaroszlav is arról tájékoztatott, hogy 2020-ban nem tudták elindítani a hajóútjaikat, az utasok fele-fele arányban foglaltak át következő évre, illetve kérték a pénz visszafizetését.

A Jet Travelnek 2020 első negyedében egyéni utasai voltak a Karib-térségbe és az Antillákra. Az év további részében az egyéniek mellett 10 csoportjuk is indult volna – érintve a Földközi-tengert, Norvégiát, Japánt, az Egyesült Arab Emirátusokat és a Karib-tengert –, de az utak törlése miatt utasaik nagy része az átfoglalás mellett döntött, ők az idei évben tervezik bepótolni az elmaradt utazást – fejtette ki Toldi Gabriella ügyvezető.

A Costa Firenzét 2020 utolsó napján adták át

Fotó: Costa Cruise

 

Változatlan utazási kedv, kevesebb akció

Vegyes képet vázolnak fel az irodák az átfoglalásokkal és az előfoglalási akciókkal kapcsolatban. Bár jelenleg világszerte a kikötőkben állnak a hajók – a Royal Caribbean Quantum of the Seas tengerjárója kivételével, amely 3-4 éjszakás utakat kínál Szingapúrból, de csak helyi lakosoknak, és nem köt ki sehol –, az átfoglalt utakból ítélve minden iroda úgy gondolja, hogy erős nyárra és talán még erősebb őszre van kilátás. Az utazási kedv tehát rendíthetetlen, a tömeges átfoglalások miatt azonban kevesebb akcióra számítanak.

A Vista illetékese azt prognosztizálja, hogy a foglalások jelenlegi alakulása és az oltással kapcsolatos hírek alapján idén hamar el fognak fogyni a helyek.

Az IBUSZ-nál már a 2022-es év első harmadára, az egzotikus desztinációkba (Perzsa-öböl és Karib-térség), illetőleg a januárban induló világkörüli hajóútra is történnek foglalások. „Egy-egy hajótársaság időszakos akcióját leszámítva egyelőre nem találkozunk túlságosan nagy előfoglalási promóciókkal, ami talán annak is köszönhető, hogy a világban sok átfoglalás történt tavalyról, ennek következtében már elég magas a hajók telítettsége” – mutat rá Torma Péter.

A Tensinél biztatók a számok, január eleje óta számos új egyéni hajós foglalás készült elsősorban az őszi indulásokra. Az értékesítési igazgató úgy látja, az év eleje és a tavasz minimálprogramon fut, a nyarat még visszafogottabbra jósolja, de abban teljesen biztos, hogy egyre több hajó és útvonal indul el az év során, s elsősorban Európában, ami idén kiszámíthatóbb desztináció lesz a magyar utasok számára. Tarnóczi Barna szerint csábító akciókra minden hajótársaságnál lehet számítani, de azzal is számolni kell, hogy a jövőben a hajóutak nem lesznek olcsók.

Az OTP Travelnél már a nyári hónapokra is jelentős az érdeklődés. Mikola György úgy értékeli, hogy az MSC Cruises február végéig tartó akciójával – ahol a 2. főnek csupán a kikötői illetéket kell kifizetnie – az előző évekhez képest kedvezőbb áron foglalhatóak a nyári útvonalak, és a 2020-ról átfoglalni vágyóknak is kedvező feltételeket kínál a hajótársaság.

A For Two irodánál – bár márciusra van már átfoglalt lemondásuk is – az év végre kezd beindulni, főként a nyári foglalásaik szaporodnak, sőt 2023-ra megrendeltek már náluk egy világkörüli hajóutat is.

A Mahart Toursnak az idei évre főleg az október–decemberi időszakra van sok foglalása, elsősorban a mediterrán régióba. Úgy látják, hogy a hajótársaságok az akciók mellett rugalmas átfoglalási lehetőségekkel próbálják ösztönözni az utasokat. Az iroda rengeteg ajánlatkérést kapott az utóbbi hetekben, és a foglalások is elindultak.

A Chemol Travel az idei évet kifejezetten optimista hangulatban várja. Folyamatosan érkeznek az egyéni valamint csoportos foglalások is. Úgy látják, hogy a nyári hónapokban már ismét tömeges foglalások lesznek. Azzal is számolnak, hogy amennyiben a vírushelyzet a mondhatni, realista várakozások alapján alakul, és nyárra visszatérhet az élet a megszokott mederbe, akkor a nyári, kora őszi utakra már helyhiány is felléphet. Az iroda folyamatosan készíti elő az újabb utakat az év második felére, valamint a jövő év elejére, de vannak utak, ahol a csoportlétszám már betelt, és kabinbővítésről kell egyeztetniük a hajóstársaságokkal.

Az 1000 Útnál főként a nyári időpontokra érkeztek átfoglalások, de új foglalásaik is vannak, elsősorban az oroszországi folyami, valamint az amerikai és a japán tengeri hajóutakra.

A Jet Travel néhány utasa akár már tavasszal is indulna – ezek az utak jelenleg még kétségesek –, de a többséget inkább a júniustól induló egyéni és csoportos utazások érdeklik.

A Costa legújabb hajójának nevét, enteriőrjét, eleganciáját a reneszánsz központjaként ismert Firenze inspirálta

Fotó: Costa Cruise

 

Jönnek az új luxushajók

Úgy tűnik, a koronavírus-járvány nem akadályozza meg a hajótársaságokat abban, hogy folytassák az új tengerjárók vízre bocsátását. A legfrissebb hajóavatás, a négycsillagos Costa Firenze átadása – igaz, csupán online esemény keretében – 2020 utolsó napján meg is történt, és hamarosan érkezik az olasz cég új ötcsillagosa, a Costa Toscana is.

Az MSC Cruises flottája két új hajóval bővül a nyári szezonra – az MSC Virtuosa áprilisra, az MSC Seashore augusztusra várható.

A Royal Caribbean idei újdonsága az Odyssey of the Seas lesz (átadását tavaly őszre tervezték), a Carnivalhoz még idén csatlakozik a Mardi Gras, a Holland America Line flottájához a Rotterdam, míg a Princess Cruises 2021 őszére (legkésőbb 2022 tavaszára) a Discovery Princess tengerjáróval bővül. A német Aida Cruise is tervez idén és 2022-ben is új hajókat keresztelni.

A fenti felsorolásból is látható, hogy a hajótársaságok bíznak a jövőben, a magyar irodáknak pedig a válság ellenére is volt arra erejük, hogy kínálatukba újdonságokat vegyenek fel. A Jet Travel például a népszerű útvonalak mellé „becsempészett” néhány kuriózumot is 2021/22-re: bekerült kínálatukba Kanada és New-England, a kelet-mediterrán hajóutak izraeli megállóval, valamint egy korábbi nagy kedvenc, Isztambul. Nyáron lesz egy hajóútjuk a norvég fjordokhoz, 2022-ben pedig a Galápagos-szigeteket célozzák meg.

Az IBUSZ idei újdonsága lesz egy Izlandot és a Shetland-szigeteket érintő út, ősszel pedig egy Tunéziát magában foglaló hajóút is. Szintén őszre terveznek egy három török várost (Isztambul, Dikili, Kusadasi) is bemutató kelet-mediterrán utat, 2022 elejére pedig egy karib-tengeri csoportos hajóutat is.

Napjában többször fertőtlenítik a hajók fedélzetét is

Fotó: MSC

 

Biztonság és protokoll

Ami a hajóutak biztonságosságát illeti, az irodák szinte egyöntetűen azon az állásponton vannak, hogy a jelenlegi vírushelyzetben is ez az egyik legbiztonságosabb csoportos utazási forma, tekintve, hogy minden hajótársaság a legszigorúbb előírásoknak megfelelően készíti fel a hajóit, s minden esetben meg kell felelniük mind az érintett ország beutazási feltételeinek, mind a hajótársaság által támasztott szigorú protokollnak. Több hajótársaság, illetőleg cégcsoport is közösen dolgozta ki – illetve a vírushelyzet változásainak megfelelően folyamatosan dolgozza ki – az új egészségügyi előírásokat és a fedélzeti protokollt. Jelenleg a március végéig induló utakra van állásfoglalása a hajótársaságoknak, az azt követő időszakról később adnak tájékoztatást, hiszen most szinte naponta változnak az információk. Sokan úgy vélik, a hajózásban most a „sötét ló” Amerika, ahol teljes a leállás, ráadásul a kormányváltás miatt új rendelkezések is lehetségesek.

Az MSC hajóin az eddigi protokoll szerint a fedélzetre lépés előtt kötelező a 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt (ez a téli hónapokra volt elvárás), s a hajóút során is – mind a személyzet, mind az utazók körében – végeznek tesztelést. Ennek elemzését a hajó a saját laborjában készítik el.

Ezenkívül nagy hangsúlyt kap a folyamatos fertőtlenítés és a távolságtartás is, továbbá az is az utasok biztonságát szolgálja, hogy átszervezték az étkezést, és a parti kirándulásokat is – melyeket kizárólag a hajótársaság buszaival lehet megtenni –, így az utazók egy biztonságos „buborékban” tudják élvezni a látnivalókat.

De minden más társaság is a korábbiaknál szigorúbb feltételek mellett végzi a hajóra való beléptetést, továbbá több fertőtlenítő- és kézmosóállomást alakítottak ki a hajókon, lecserélték a szellőztető berendezéseket, s a gyakran érintett területeken 20 percenkénti a takarítás. A személyzetre is karantén vár, mielőtt érintkeznek az utasokkal. A fedélzeten kialakított orvosi központokban folyamatosak a tesztelések, és minden hajó kapott egy tisztaságellenőrt is. A hajók kisebb utaskapacitással üzemelnek, és vannak izolációs kabinok is, ha valakiről kiderülne, hogy fertőzött, vagy ha a tünetei erre utalnának.

A fentiek alapján egyet kell értenünk Tarnóczi Barnával, aki szerint „amit ma el lehet érni zárt közösségi térben, csoportos utazás alkalmával, ott a hajóút tűnik a legbiztonságosabbnak”.

***

A cikk a Turizmus.com Magazin 2021. január-februári számában jelent meg. Ha szeretne hozzájutni a laphoz, kattintson IDE!