Hajóval a trópusi paradicsomba

Szerző: Kenderesy Nadin

Forrás: turizmus.com

 2017. április 04. 11:02

Ami a Bahamákat illeti, a magyar utas két recept közül választhat. Az első: légy nagyon gazdag, végy egy magánjachtot és járd be a szigetcsoportot. A második: válaszd a Royal Caribbean óceánjáróját és tégy ugyanígy – nincs még egy olyan takarékos megoldás, mint a cruising.

Egyéb vonzerői mellett itthon még mindig kevés szó esik arról, hogy az okosan kiválasztott tengerjáró utak kifejezetten költséghatékony megoldást jelenthetnek a prémiumkategóriás desztinációk célba vételekor. Ezúttal egy négyéjszakás, a floridai Miamiból induló és oda visszatérő hajóúton vettünk részt, amelynek állomásai a szigetállam fővárosa, Nassau, a Bahamák egyik „pont olyan, mint a filmekben” szigete, CocoCay, valamint a kontinentális USA legdélibb települése, a floridai Key West voltak.

En­chantment of The Seas

Fotó: cruiseweb.com

Ha itthonról e körút bármelyik két közbülső állomását külön szeretnénk elérni, bizonyosan drágább lesz, mintha a Royal Caribbean (RC) által kínált „kombót” vennénk igénybe, beleértve az időben megvásárolt Budapest–Miami repülőjegyet is. És akkor a hajóút során nyújtott ötcsillagos szállodai szolgáltatásokról és a „haute cuisine”-t megcélzó kulináris színvonalról még nem is szóltunk.

 

Tengerek bűbájai

Noha az általunk megismert En­chantment of The Seas (magyarul nagyjából: Tengerek bűbája) óceán­járó a társaság egyik legkisebb, ún. vision hajóosztályába tartozik, valójában egy 11 emeletes, négy étteremmel, színházzal, kaszinóval, plázaszinttel és élményfürdővel is ellátott, úszó szállodakomplexumról van szó, amely nem kevesebb, mint 700 fős legénységgel és mintegy 2100 főnyi vendégsereggel szeli a türkizkék vizeket.

Kék Lagúna, Bahama-szigetek

Fotó: Wikimedia

A napsütötte üvegátriumok miatt a „fény hajójának” is nevezett, családias hangulatú tengerjárón mindenki megtalálhatja a kedvére való szórakozást. Az aktív pihenést kedvelők számára a mászófal, futópálya, trambulin, uszoda és fitneszterem jelentheti a legfőbb vonzerőt, míg a kényeztetésre vágyó vendégek a törökfürdő és a fedélzet medencéi, hat jacuzzi, több masszázssarok és a Vitality Spa kozmetikai-szépészeti szolgáltatásai közül választhatnak.

A gasztronómiai kínálat gerincét jelentő négy étterem a térítésmentesen és korlátlanul igénybe vehető Park, illetve Windjammer Café-k, a hajó gyomrában kialakított, pompázatos központi étterem, a My Fair Lady, amely az ültetett ŕ la carte vacsoráknak ad helyet (asztalunkhoz saját pincér és kenyereslány jár), valamint a fizetős Chops Grille Signature Steakhouse. A hajó fedélzetén, a medence körül karibi hangulatú bárok, a belső terekben pedig többek között a Starbucks kávét is kínáló Lattetudes kávézó, a Ben & Jerry’s fagyalaltozó és a Schooner bár is várja vendégeit.

 

Tájékozódjon hiteles forrásból!

A cikk a Turizmus Panoráma magazin 2017. márciusi számában jelent meg.

Az előfizetés gombra kattintva Ön is megrendelheti a havilap következő számát.

 

A hatodik emeleten lévő „fa­shion street”-en végigjárhatjuk a világmárkákat vámmentesen kínáló üzleteket, de itt találjuk az Or­phe­um színházat is, ahol megelégedettséggel nyugtázhatjuk, hogy a hajójegyünkért cserébe jó néhány – Broadway-minőségű! – színházi élményt is kaptunk.

 

Ahol életre kelnek a reklámposzterek

Első kikötőnk a több ezernyi szigetből álló Bahamák fővárosa. Nassau építészete és rendőruniformisai egyaránt a brit gyarmati múltat idézik, nem véletlen, hogy őfelsége 007-es számú titkos ügynöke is ide tért vissza legtöbbször küldetései során. A városhoz tar­tozó Paradise Islandot (Paradi­csom-sziget) számos útikönyv választotta már a világ legjobb strandjának és itt található a bolygó legnagyobb szabadtéri aquaparkja, az Atlantis Resort is.

Atlantis Resort, Nassau

Fotó: Wikimedia

Második kikötőnk, a mindössze egy mérföld hosszú és fele ilyen széles CocoCay a Royal Caribbean tulajdonában áll, így a reklámposzterekről életre kelt, pálmafákkal szegélyezett és fehérhomokos partokkal meg áttetsző színű öblökkel tarkított szigetet kizárólag a hajótársaság utasai vehetik birtokba. A sziget lakatlan, de korántsem civilizálatlan: százméterenként mosdók, ivókutak és kézfertőtlenítő-állomások váltják egymást.

CocoCay

Fotó: royalcaribbean.com

Ameddig a szem ellát, ingyen használható nyugágyak, továbbá bárok és kiépített pihenőhelyek várnak ránk, a kis kompok kikötőjénél pedig a Bahamákra mindenütt jellemző „straw market” (kézműves piac) is található. CocoCayen bérelhetünk kajakot, búvárfelszerelést és bungalót, a tágan értelmezett ebédidőben pedig utánunk hozzák a fedélzeti svédasztalos étterem teljes kínálatát, így a paradicsomi állapotokat még a gyomrunk korgása sem zavarhatja meg.

 

Hemingway és Truman is itt nyaralt

Harmadik kikötőnkből, Key West­ről, a híres 1-es számú országút legdélebbi pontjáról, tiszta időben már látni Kuba partjait: az öböl itt csupán 90 mérföld széles. A kisváros, amelyet egykor Hemingway és Truman elnök is nyári rezidenciájának választott, a partra lépőt azonnal elvarázsolja sajátos hangulatával.

Duval utca, Key West

Fotó: Wikipedia

A Duval utca eredeti állapotban megtartott, fatornácos, körteraszos épületei korántsem egy skanzen házai, nagyon is élnek: felül lakóházak, alul üzletek, pékségek vagy bárok sorakoznak, ahol éjjel-nappal szól az élő zene. A kötelező látnivalók mellett kár volna kihagyni a nagyszámú kubai közösség által meghonosított kubai szendvicseket vagy a környék sütikülönlegességét, a „key lime pie”-t, azaz a zöldcitrom-krémes pitét.

Hemingway House, Key West

Fotó: Wikimedia

A városkának nemzedékek óta van egy hagyománya: tengerparti főterén, a Mallory square-en délutánonként összegyűlnek a helybéliek és az idelátogatók, hogy – kihasználva a zavartalan légköri viszonyokat – a világ egyik legszebb naplementéjében gyönyörködjenek. Óceánjárói indulását az RC mindig úgy időzíti, hogy mi ezt már a felső fedélzetről vagy kabinunk teraszáról élvezhetjük.