Hamarosan 120 úti cél lesz elérhető a budapesti repülőtérről

Forrás: turizmus.com

 2021. július 15. 21:10

A világszerte növekvő átoltottságnak és utazási szabályok enyhítésének köszönhetően folyamatosan bővül az utasforgalom, a Liszt Ferenc-repülőtérről a következő hónapokban akár 120 célállomás is elérhető lehet – közölte a Budapest Airport.

Az elmúlt időszakban a légitársaságok rugalmasan reagáltak az utazási korlátozások enyhítésére, és fokozatosan építették vissza vagy sűrítették járataikat, annak függvényében, hogy mely célország iránt nőtt meg az igény a határok megnyílásával vagy a belépés könnyítésével párhuzamosan. Budapestről a járvány előtt 153 desztinációt vehettek célba az utasok, amelyből 2021 júniusában már 90, az elkövetkező hónapokban pedig akár összesen 120 célállomás is elérhető lehet a magyar fővárosból menetrend szerinti járatokkal. Júniusban átlagosan heti 250-300 menetrend szerint közlekedő járatot szolgált ki a repülőtér, emellett újra megjelentek a charterjáratok is a legnépszerűbb nyaralócélpontok – Egyiptom, Görögország és Törökország közkedvelt nyaralóhelyei – felé.A tavalyi évben a válság ellenére új útvonalként jelent meg a Budapestről induló menetrendben az egyiptomi Hurghada, amely 2021-ben a legnépszerűbb nyaralódesztináció is lett egyben. Az egyiptomi üdülővárost Barcelona és Antalya követi, összességében pedig a frankfurti, az amszterdami és a londoni útvonalakat választották a legtöbben.

A légitársaságok által kínált kapacitás a második negyedévben a tavalyihoz képest közel megduplázódott

Fotó: Budapest Airport / Baranyi Róbert

Chris Dinsdale, a Budapest Airport vezérigazgatója a célállomások számának növekedése kapcsán azt emelte, hogy a július elejétől életbe lépett uniós digitális Covid-igazolvány hatalmas lépés az európai légi utasforgalom visszaállítása felé, "hiszen minél kiszámíthatóbb és minél tervezhetőbb az utazás, annál többen ülnek újra repülőre.

 

604 ezer utas az első félévben

Az első félévben 603 585 utast kezelt a Liszt Ferenc-repülőtér, ennek közel felét júniusban.

A 2021 első negyedévében tapasztalt stagnálást áprilisban és májusban mérsékelt növekedés követte, de júniusban már 266 481 utasra kúszott fel a budapesti légikikötő forgalma, ami a májusi összforgalomnak több mint háromszorosa. A légitársaságok által kínált kapacitás a második negyedévben a tavalyihoz képest közel megduplázódott, a népszerű célállomások esetében pedig akár közel 500 százalékkal is nőtt.Az év első három hónapjában a napi utasforgalom 2-3000 fő között alakult, amely júniusra megközelítette a napi átlagos 10 000 főt, és várhatóan júliusban és augusztusban jelentősen tovább fog emelkedni.