Hamarosan indul az űrturizmus?

Forrás: turizmus.com

 2021. július 12. 17:21

Vasárnap a 70 éves brit milliárdos Richard Branson a Unity űrrepülőgép fedélzetén elért a világűr szélére, majd biztonságban landolt újra a Földön. Az üzletember azonban itt nem áll meg: szeretné az űrturizmust is elindítani.

Bár a Unity korábban már háromszor járt az űrben, ez volt az első igazi kereskedelmi repülés, amilyet a Virgin Galactic ígér a nagyközönségnek. Két pilótával - David Mackay és Michael Masucci - és a legénység további négy tagjával szálltak fel, köztük volt a tulajdonos Branson is.

ur_123rf

Mivel a jegyek több százezer dollárba kerülnek, ez a látvány egyelőre a legtöbb ember számára anyagilag elérhetetlen marad

Fotó: 123rf.com

Branson repülése megerősíti az űrrajongók reményét, hogy az utolsó határvidékre való rutinszerű utazás hamarosan a magánszemélyek számára is elérhetővé válhat, nem csak a NASA és más űrügynökségek hivatásos űrhajósai számára.

Branson, aki a Virgin cégeket vezeti, többször is elmondta, hogy szerinte hamarosan megkezdődhetnek a rendszeres kereskedelmi űrrepülések.

A brit vállalkozó és a Virgin Galactic űrhajós cég legénységének tagjai Új-Mexikóból indultak útnak az űr szélére a Unity nevű kereskedelmi űrrepülőgéppel - számolt be róla a New York Times.

Branson után egy másik milliárdos, Jeff Bezos, az Amazon alapítója, akinek szintén saját rakétatársasága van, kilenc nap múlva hasonló utazást tervez az űr szélére.

 

De ki fizeti mindezt meg?

Mivel a jegyek több százezer dollárba kerülnek, az élmény egyelőre a legtöbb ember számára anyagilag elérhetetlen marad. Carissa Christensen, a Bryce Space and Technology űrkutatási tanácsadó cég alapítója és vezérigazgatója azonban úgy véli, hogy rengetegen lesznek, akik több ház felépítésére elegendő pénzt költenének néhány percért az űrben. "A korábbi jegyeladások, felmérések és interjúk alapján erős keresleti jeleket látunk, amelyek szerint a jelenlegi árak mellett évente több száz utasra számíthatunk. Amennyiben az árak csökkenek, akár évi többezer utas is megteszi majd az utat az űrbe."

Így gondolhatja mindezt a Virgin Galactic mintegy 600 ügyfele is, akik az utóbbi években 200 ezer dollárt vagy annál is többet fizettek az űrbe szóló jegyükért, és még mindig várnak az utazásra.
A Virgin Galactic az évek óta be nem váltott ígéretek után két újabb tesztrepülést követően jövőre kezdheti meg az első fizető utasok felszállását, de az Amazon vezetője is a nyomában van: a New York Times és az űrkutatási tanácsadók szerint a két milliárdos cégének versenye lehet majd a jövőben a kereskedelmi űrutazás alapja.