Hétfőtől karanténmentesen utazhatnak az oltottak Nagy-Britanniába

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. július 28. 18:55

Hétfőtől azok az európai uniós állampolgárok is karanténkötelezettség nélkül beutazhatnak Angliába, akik nem a brit oltási kampány keretében kapták meg a koronavírus elleni oltás két dózisát, tesztelési kötelezettségük azonban még érvényben marad.

A jelenleg érvényes szabályozás alapján július 19. óta nem kell tíz napra karanténba vonulniuk azoknak, akik Nagy-Britanniában élnek, a brit kormány által a sárga, vagyis fokozott járványkockázatú kategóriába sorolt országokból, köztük Magyarországról térnek vissza Angliába és a koronavírus elleni oltás mindkét dózisát megkapták.

Eddig azonban közülük is csak azokra vonatkozott a karanténmentesség, akik a brit oltási kampány keretében, az Egyesült Királyságban kapták meg a vakcina mindkét adagját, és ezt a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) mobileszközökre letölthető alkalmazásának bemutatásával igazolták.

Ezeket a korlátozásokat oldja fel augusztus 2-án hétfőn, helyi idő szerint hajnali 4 órától a brit kormány kiterjesztő intézkedése, amely szerint azok az EU-állampolgárok is mentesülnek a tíznapos angliai karanténkötelezettség alól, akik sárga kategóriás országokban élnek és hazájukban kapták meg a koronavírus elleni oltás két adagját.

Ugyanez az engedmény vonatkozik az Egyesült Államokból Angliába beutazókra is.

Grant Shapps brit közlekedési miniszter hangsúlyozta: az enyhítés azokra vonatkozik, akik az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), illetve az Amerikából érkezők esetében az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA) által jóváhagyott oltóanyagok valamelyikében részesültek.

Shapps kiemelte azt is, hogy ezeknek a beutazóknak – ha sárga kategóriás országokból érkeznek – indulásuk előtt, illetve az angliai érkezésük utáni második napon továbbra is el kell végeztetniük egy-egy koronavírustesztet.

A brit kormány májusban léptette érvénybe a közlekedési lámpákéhoz hasonló színkódos rendszert, amely zöld, sárga és vörös kategóriák alapján határozza meg, hogy Angliába milyen feltételekkel lehet külföldről beutazni. Jórészt ugyanezt a rendszert követi az Egyesült Királyság másik három országa, Skócia, Wales és Észak-Írország is.

A sárga kategóriás országokból érkezőknek az eddigi szabályozás alapján tíz napot karanténban kellett tölteniük, indulásuk előtt egy, érkezésük után két koronavírustesztet kellett elvégezniük saját költségükön, akkor is, ha hazájukban mindkét oltási adagot megkapták. A hétfőtől életbe lépő módosítás alapján a második angliai koronavírus-szűrést már nem kell elvégeztetni.

A brit kormány a sárga kategóriába sorolja néhány kivétellel az EU-tagállamok zömét, köztük Magyarországot. A sárga kategóriába tartozik az Egyesült Államok is.

A brit utazási szakma és a légitársaságok régóta szorgalmazzák a mindkét oltási dózissal beoltott külföldiekre vonatkozó beutazási korlátozások feloldását.

A világ legnagyobb globális turisztikai szervezete, a londoni székhelyű  World Travel and Tourism Council (WTTC) legújabb számításai szerint a brit gazdaságot naponta 639 millió font (270 milliárd forint) veszteség éri a beutazó turizmus korlátozása miatt.

Az enyhítéssel azok az EU-polgárok is beléphetnek majd karantén nélkül a szigetországba, akik teljesen oltottak, de nem Nagy-Britanniában kapták meg a vakcinát.

Fotó: 123f.com

Frissítés:

A WTTC üdvözli az enyhítést

Virginia Messina, a WTTC vezető alelnöke és megbízott vezérigazgatója szerint az utazási és turisztikai ágazat – az Egyesült Királyság gazdaságával egyetemben – hatalmas lendületet kap majd a szerdán bejelentett intézkedés nyomán. "A körutazási ágazat fellélegezhet, hogy zöld utat kapott az Angliából induló nemzetközi körutazások újraindítása, ami reményt ad egy olyan ágazatnak, amely a felszínen maradásért küzd" – fogalmazott.

Hozzátette, hogy az enyhítés egyben létfontosságú mentőövet jelent a légitársaságok és az ágazatban működő vállalkozások számára is, mivel segít helyreállítani a transzatlanti utazásokat és az EU felé irányuló alapvető kapcsolatokat. "Ha azonban a lépés nem kölcsönös, és az USA nem válaszol hasonló lépéssel, akkor nem fogjuk látni az enyhítés teljes hasznát" – mondta az alelnök.

A transzatlanti utazások fontosságát mutatja, hogy a világjárvány előtt, 2019-ben az Egyesült Királyságba érkező amerikai látogatók több mint 4 milliárd fonttal járultak hozzá a gazdasághoz a felmérések szerint.

"A harmonizáció helyreállítaná a nemzetközi mobilitást, biztosítaná a beoltott utazók számára a protokollok csökkentését, hangsúlyozná a vakcinák globális elismerésének fontosságát, és lehetővé tenné a digitális egészségügyi igazolványok globális használatát" – mondta Virginia Messina.